Glas Javnosti

NOVČANICI SVE PRAZNIJI: Čak 64% Evropljana razmatra kupovinu polovnih poklona ovog Božića

Svet
Autor: Glas javnosti

Čak 64% evropskih potrošača razmatra kupovinu polovnih proizvoda tokom ovog prazničnog perioda zbog visokih životnih troškova, pokazuje istraživanje online grupacije za oglašavanje Adevinta.

Anketa sprovedena među 5.000 evropskih potrošača u Belgiji, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Holandiji i Španiji pokazuje da su životni troškovi i zabrinutost za klimu dva glavna faktora koji podstiču razmatranje pri kupovini ove godine.

Svaki drugi ispitanik je izjavio da planira da potroši manje ovog Božića zbog visokih životnih troškova, pri čemu 64% razmatra kupovinu polovnih proizvoda. Najčešći razlozi koje su naveli potrošači su potreba da se uštedi novac (47%) i želja za održivom kupovinom (37%).


Prošle godine, 32% evropskih potrošača se okrenulo tržištu polovnih proizvoda za svoje potrebe tokom Božićnih kupovina. Najčešće kupljeni predmeti su bili ukrasi za dom (45%), pokloni za prijatelje ili porodicu (39%) i odeća za sebe (36%).

Pol Hajman, šef sektora za ponovnu prodaju u Adevinta istakao je da tržišta polovnih proizvoda igraju sve važniju ulogu u pomoći potrošačima da se snađu u današnjim visokim životnim troškovima, omogućavajući im istovremeno da čine održivije izbore.

- Ali, kako ovi podaci pokazuju, neki ljudi i dalje imaju stav novo je najbolje, tako da ima posla u promeni percepcije potrošača kako bi se podstakao dalji prelazak ka održivijem i ekonomičnijem ponašanju – rekao je Hajman.

Od ispitanika koji razmatraju kupovinu polovnih proizvoda ove godine, svaki četvrti je izjavio da voli da daruje retro ili nostalgične predmete, dok je 24% navelo da vole da nabavljaju stvari lokalno. Više od trećine ispitanika (35%) koji prošle godine nisu kupovali polovne proizvode izjavilo je da više vole da kupuju potpuno nove stvari, dok je 40% navelo da ne želi da poklanja polovne predmete.

Ipak, 66% ispitanika je izjavilo da su dobili potpuno novi poklon koji im nije bio potreban ili im se jednostavno nije svideo. Skoro svaki treći ispitanik (30%) priznao je da je ponovo poklonio nepotrebne predmete kasnije, 28% je zadržalo predmete znajući da ih nikada neće koristiti, a 23% je prodalo nepotrebne predmete online. Samo 6% ispitanika je reklo da su bacili nepotrebne predmete.

- Umesto zadržavanja nepotrebnih poklona, tržišta ponovne prodaje omogućavaju potrošačima da tim predmetima daju drugi život, oslobode se nereda, a istovremeno pruže priliku da zarade nešto dodatnog novca u periodu posle praznika kada su budžeti ograničeni – zaključio je Hajman.


Glas javnosti/ B01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR