Glas Javnosti

NOVA TAKTIKA RUSKOG RAKETNOG NAPADA NA UKRAJINU: Prvo baloni, a onda dronovi i rakete!

Svet
Autor: Glas javnosti/Kurir

Ukrajina je u noći sreda na četvrtak ponovo bila meta napada ruskih krstatrećih raketa i dronova kamikza.

Raketni udari zabeleženi su u severnoj, centralnoj i zapadnoj Ukrajini. Kao saopštavaju ukrajinske vojne vlasti na tu zmelju Rusija je lansirala 36 krstarečih raketa iz vazduha, mora i obalskih baterija.

U poslednjem napadu najviše je lansirano krstarečih raketa tipa kalibr sa brodova i podmornica Crnomorske flote južno od poluostrva Krim, zbog čega je Ukrajina u četvrtak rano ujutro poslala u napad dva drona na Sevastopolj, koji su po ruskim tvrdnjama oboreni nad morem.

Načelnik generalštaba Ukrajinske vojske general Zalužni objavio je da je PVO te zemlje uništila 14 krstarećih i 2 laserski vođene rakete vazduh-zemlja.

Udari prvo dronovima kamikzama zabeleženi su u Sumskoj, Lavovskoj, Krivogradskoj, Čerkaskoj, Nikolajevskoj i Odeskoj oblasti.

Najveći broj eksplozija registrovan je u Lavovu čak 5. PVO Ukrajine kako je navedeno borbeno je delovlala u Nikolajevskoj i Odeskoj oblasti.

S druge strane šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrej Jermak rekao je da su ruskerakete gađale ciljeve na severu i zapadu Ukrajine, a pogođeni su i infrastrukturni objekti u Dnjepropetrovskoj i Kirovogradskoj oblasti.

Naime, u svom obraćanju, Jermak potvrđuje promenu taktike ruske vojske - prvo dronovi E-95M, onda protivradarske rakete H-31PK, a onda H-101 i H-22"

Jermak navodi da je paraleno sa krstarečim raketama leteo i veliki broj raketa mamaca, što je odvuklo pažnju ukrajinskoj PVO, kao i da su dronovi korišteni za otkrivanje položaja raketnih jednica protivvazdušne odbrane.

U pitanju je dron E-95M napravljen je za borbenu obuku trupa u sukobu sa krstarećim raketama i proveru sistema PVO. Zadatak ovog drona je simulacija vazdušnih meta kao što su laserski vođene bombe, krstareće rakete i odabrani avioni i helikopteri taktičke vojne avijacije.

Ono što je poznato o ovom dronu jeste da je maksimalna visina leta 3.000 m, domet drona 50 km, maksimalna brzina oko 400 km/h, pogon M135 Pulsejet, gorivo benzin. Maksimalni potisak 15 kN. Maksimalna težina u poletanju 70 kg, dužina 2,1 m, raspon krila 2,4 m i prečnik trupa 0,25 m.

Navodno obaranje i dve vođenje rakete vazduh zemlja navodi i da je ruska avijacija u napadu koristila i borbene avione Su-30 i Su-35.

Neki zaključci koje su izveli mnogo upućeniji u ovo materiju od autora teksta navode da je ovo prvi raketni napad noću do sad. Noću su uglavnom u poslednja četiri meseca korišteni dronovi kamikaze Geran.

Napadu je navodno prethodilo jučerašnje vazdušno izviđanje osmatračkih balona, koji su se izennada pojavili nad Kijevom, kao i dronovi što je nateralo ukrajinsku PVO da otkrije svoje položaje dejstvovanjem po tim letečim objektima. Sa time su otkriveni podaci o radu raketnih posada i lokacije koje pokrivaju, a nepremeštanje na rezervne položaje pomogli su da se ruta leta krstarećih raketa znatno izmeni.

Borbeno delovanje protivradarskih raketa nije zabeleženo.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR