Glas Javnosti

NOVA SERIJA OD 10 ZEMLJOTRESA U RUMUNIJI: Jačina po Rihteru od 2,6 do 4,9 stepeni!

Svet
Autor: Glas javnosti

Serija slabijih zemljotresa nastavljena je kasno sinoć i rano jutros u Rumuniji u trusnoj oblasti Gorju.

Najjači zemljotres bio je jačine 4,2 stepena po Rihteru u Olteniju, a onda je usledila i serija površinskih, ali znatno slabijih zemljotresa, prvi u 1.20 časova, jačine 2,3 stepena. Usledio je, 9 minuta kasnije, još jedan magnitude 2,1. Oba su bila plitka, 6,3 km, odnosno na dubini od 3 km. Sledeći, takođe na maloj dubini, magnitude 2,6, dogodio se u 2,14.

Posle manje od sat vremena, u 3.07 časova, došlo je do umerenog zemljotresa jačine 4,2 stepena, na dubini od 10,8 km.

Peti zemljotres dogodio se u 4.29, na dubini od 7.3 km, jačine 3.4. Usledila su još dva slabijeg intenziteta, 2,3 i 2,7.


Podsećamo, zemljotres jačine 5,7 stepeni dogodio se u utorak u okrugu Gorj, koji se osetio u Bukureštu i nekoliko okruga u zemlji. To je drugi dan zaredom da se na tom području dogodio zemljotres jačine iznad 5. Zemljotres je praćen sa više od 200 naknadnih potresa.

Situacija je očajna u okrugu Gorj, nakon zemljotresa poslednjih dana. Mnoge kuće su teško oštećene i u svakom trenutku im preti rušenje.

„Kuća ima pukotine, samo što ne padne. Ako danas dođe još jedan zemljotres, cela kuća će se srušiti na zemlju. Plafon je napukao, zidovi padaju. Ništa se ne može povratiti. Neko mora da nam pritekne u pomoć, da pocepamo kuću, da je srušimo.

Ne mogu više, nisam jeo, nisam spavao. Ne mogu više da živim ovde. Sinoć smo prespavali među komšijama, dočekala nas je žena dalje uz brdo. Niko nas ne dočekuje noću. Gde mi to idemo? Došli su i policija i vatrogasci koji su nam rekli da više ne živimo ovde. Više se ne može živeti, jer pada na nas“, rekla je Sabina Popesku na rumunskoj televiziji.

Glas javnosti/TV Romania

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR