Glas Javnosti

NOVA PRAVILA : Višegradska grupa traži od EU da se žitarice iz Ukrajine izvoze uz depozit

Svet
Autor: Glas javnosti

Članice Višegradske grupe dogovorile su se u Znojmu u Češkoj da zatraže od Evropske unije da se ubuduće plaća depozit na izvoz ukrajinskih žitarica koji bi bio vraćen čim ukrajinske žitarice i još neki poljoprivredni proizvodi napuste Evropu, kazao je danas češki ministar poljoprivrede Marek Viborni.

Taj depozit bi, kako je kazao Viborni, novinarima posle sastanka ministara poljoprivrede i razvoja sela Poljske, Češke, Slovačke i Madjarske trebalo da natera izvoznike ukrajinskih žitarica i nakupce da ne ostavljaju žitarice iz te zemlje u Evropi već da samo prolaze u tranzitu do luka na Baltiku i Sredozemnom moru a posle u zemlje Azije i Afrike.

„Ipak i dalje preferiramo zajedničko evropsko rešenje distribucije žitarica iz Ukrajine“, kazao je Viborni.

Ministrima poljoprivrede V4 ukrajinski ministar Mikola Sokolski predstavio je danas ukrajinski akcioni plan da se obezbede tzv. koridori solidarnosti za izvoz ukrajinskih žitarica ali češki ministar je upozorio da su ti koridori skupa stvar.

„Evropska unija bi trebalo da učestvuje u finansiranju koridora a takodje bi trebalo aktivno da ih kontroliše“, kazao je češki ministar poljoprivrede.

Poljska je već zatražila od Evropske komisije vanrednih 1,5 milijarde evra koje namerava da uloži u svoju infrastrukturu kako bi se tranzit ukrajinskih žitarica odvijao lakše i brže.

Problem ukrajinskih žitarica koje su umesto da prodju u tranzitu do luka na Baltiku preplavile tržšita pre svega Poljske i baltičkih zemalja ali i Slovačke, Madjarske, Bugarske i Rumunije, što je izazvalo burne proteste tamošnjih poljoprivrednika, pojavio su ovog proleća.

Evropska komisija koja je dozvolila slobodan uvoz kako bi pomogla Ukrajini posle napada Rusije na nju izašla je u susret molbama istočnih članica EU i uvela je embargo na žitarice, koje su mogle da prodju samo u tranzitu, do 15. septembra ali uprkos zahtevima Poljske, Madjarske i Slovačke nije embargo produžila.

Te tri zemlje su, iako na to prema sporazumima EU nemaju pravo, uvele jednostrani embargo a vladajuća stranka u Poljskoj Pravo i Pravda problem oko ukrajinskih žitarica uzela je kao jedan od aduta u podsticanju antiukrajinskih raspoloženja jer time osvaja simpatije birače radikalne desnice i glasove ;potrebne da po treći put pobedi na parlamentarnim izborima, zakazanim za 15. oktobar.

Glas javnosti/B04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR