Glas Javnosti

NOVA PRAVILA STUPAJU NA SNAGU: Ulazak u Evropsku uniju će svi morati da plate, a evo i koliko

Svet
Autor: Glas javnosti

Evropski sistem putnih informacija i autorizacije (ETIAS), koji će od građana koji putuju u EU zahtevati popunjavanje novog formulara i davanje dozvole za ulazak, trebalo bi da stupi na snagu od maja 2023. godine.

Prema novom principu, ulazak u Eu će se naplaćivati i to elektronskim putem, koristiće za više ulazaka u periodu od tri godine i važiće za sve putnike od 18 do 70 godina.

Trenutno se radi na uspostavljanju internet stranice na kojoj će putnici iz više od 60 zemlja, uključujući i Srbiju, moći da se od kraja 2022. godine prijavljuju i dobijaju dozvole za ulazak u zemlje Evropske unije.

- ETIAS autorizacija nije viza. Građani iz više od 60 zemalja koje imaju viznu liberalizaciju za Šengen će nastaviti da putuju u EU bez viza, ali će morati da dobiju putnu dozvolu kroz ETIAS sistem što će biti jednostavno i brzo, a u više od 95 slučajeva se očekuje pozitivan odgovor na zahtev i to u roku od nekoliko minuta - navode u Komisiji, a prenosi Telegraf.

Za popunjavanje formulara biće potrebno svega deset minuta i zahtevaće samo podatke iz psoša. Takođe, moći će da se popuni lično ili od strane trećeg lica.

Iz Brisela navode da je cilj novog sistema i dozvola dobijanje vitalnih informacija o tome ko ulazi u EU, a samim tim i povećanje bezbednosti u odnosu na ilegalne migracije, terorizam i javno zdravlje.

ŽIVOTNA DRAMA DRAGANE LOVČEVIĆ: BITKA SA ĆERKOM SUDIJOM DO POSLEDNJEG DAH

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR