Glas Javnosti

NOVA POŠAST HARA KINOM! Obolelo više od 3.000 ljudi, ZARAZU RAZNOSI VETAR...

Svet
Autor: Glas javnosti

Nakon curenja iz državne biofarmaceutske fabrike u kojoj se proizvode vakcine za životinje, zabeležena je zaraza brucelozom kod velikog broja ljudi.

Zdravstveni zvaničnici grada Lanžou, u kome živi 2,9 miliona ljudi, kažu da je 3.245 lica zaraženo brucelozom.

Ova bolesti prenosi se bliskim kontaktom sa zaraženom životinjom ili proizvodima od mesa i može da izazove groznicu, bolove u zglobovima ili glavobolju. Neki znaci ili simptomi bolesti mogu da se zadrže dugo vremena, a neki ostaju zauvek ili se povremeno javljaju.

Prenos bruceloze sa čovek na čoveka dešava se veoma retko.

Vlasti su testirale oko 22.000 ljudi. Za sada nije zabeležen nijedan smrtni slučaj. Kineski zvaničnici rekli su da nema dokaza o prenosu bolesti sa čoveka na čoveka.

Kineske vlasti utvrdile su da je biofarmaceutska fabrika koristila sredstvo za dezinfekciju kome je istekao rok trajanja u proizvodnji vakcine protiv bruceloze za životinje u periodu od jula do avgusta prošle godine, što znači da bakterija nije eliminisana iz sistema ventilacije u fabrici.

Zaraženi gas iz fabrike u gradu Lanžou formirao je aerosole koji su sadržavali bakteriju, koju je onda vetar razneo do Veterinarskog instituta Lanžou gdje je zaraženo oko 200 ljudi od decembra prošle godine. Više od 200 studenata i radnika fakulteta Univerziteta Lanžou od tada se ispostavilo pozitivno na brucelozu.

Zdravstvena komisija grada Lanžou saopštila je juče da su ovce, goveda i svinje najčešći prenosnici bruceloze. Fabrici, koja se izvinila prošle godine, oduzeta je odzvola za rad.

 

(Glas javnosti/Blic)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR