Glas Javnosti

NOVA OTPUŠTANJA U AMAZONU!

Svet
Autor: Glas javnosti

Amazon će eliminisati „nešto više od 18.000 radnih mesta“ u kompaniji, napisao je izvršni direktor Endi Džesi u dopisu zaposlenima u sredu, mnogo više nego što je ranije očekivao gigant e-trgovine

Otpuštanja će se desiti u „nekoliko timova“, ali većina otkaza je u grupi „Amazon Stores“ i njenoj organizaciji „People, Expirience and Tehnology“ (PXT), rekao je Džesi u dopisu koji je kompanija objavila na svom blog sajtu.

„Amazon je prošao kroz neizvesne i teške ekonomije u prošlosti, a mi ćemo to nastaviti da činimo“, napisao je Džesi. „Ove promene će nam pomoći da ostvarimo naše dugoročne mogućnosti sa jačom strukturom troškova; međutim, takođe sam optimista da ćemo biti inventivni, snalažljivi i borbeni u ovom trenutku kada ne zapošljavamo ekspanzivno i eliminišemo neka radna mesta.”
Otprilike 18.000 otpuštanja radnih mesta, što uključuje otpuštanja koje je Amazon izvršio prošle jeseni, predstavlja oko 1,2% od 1,544 miliona radnika sa punim i nepunim radnim vremenom koje je kompanija prijavila do 30. septembra 2022.

U novembru, Džesi je objavio da Amazon ukida poslove u svom poslovanju ,,Devices and Books“, a takođe je rekao da kompanija daje dobrovoljne ponude za otkup za neke zaposlene u PXT grupi. Takođe je rekao zaposlenima da će biti „više smanjenja radnih mesta“ u 2023. „s obzirom da lideri nastave da vrše prilagođavanja“. U to vreme, Njujork tajms je izvestio da Amazon otpušta oko 10.000 radnih mesta.Govoreći krajem novembra na Times-ovoj konferenciji DealBook, Džesi je rekao da su rezovi neophodni jer je ekonomija bila „neizvesnija“ nego što su Amazonovi rukovodioci ranije očekivali: „Samo smo osećali da moramo da pojednostavimo svoje troškove“, rekao je on.

Džesijev memorandum zaposlenima Amazona u sredu o otpuštanju radnih mesta usledio je nakon što je Volstrit Journal ranije tog dana objavio da kompanija planira da otpusti „više od 17.000“ zaposlenih. U očiglednoj referenci na izveštaj Journal-a, Jassi je napisao: „Obično čekamo da komuniciramo o ovim ishodima dok ne možemo razgovarati sa ljudima koji su direktno pogođeni. Međutim, pošto je jedan od naših saigrača procurio ovu informaciju spolja, odlučili smo da je bolje da ovu vest podelimo ranije kako biste mogli da čujete detalje direktno od mene.

Amazon planira da komunicira sa zaposlenima koji će biti pogođeni poslednjom rundom otpuštanja koja počinje 18. januara, kaže Džesi.

Džesi, koji se pridružio Amazonu 1997. godine, ranije je bio izvršni direktor brzorastuće divizije AWS cloud services usluga. Džesi je preuzeo posao izvršnog direktora, nasledivši osnivača Džefa Bezosa, u julu 2021.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR