Glas Javnosti

NOSOROZI SU UGROŽENA VRSTA: Kenija započela složenu operaciju preseljenja 21 nosoroga u novi nacionalni park

Svet
Autor: Glas javnosti

Kenija je danas započela složenu operaciju premeštanja 21 nosoroga, koji su ugrožena vrsta, iz tri rezervata, do novog nacionalnog parka Loisaba u centralnom delu zemlje.

Prethodni pokušaj iz 2018. godine, završio se katastrofalno, kada je uginulo 11 nosoroga.

Zvaničnici su rekli da će operacija verovatno trajati više nedelja.


Nosorozi se premeštaju jer ih ima previše u tri parka, a potrebno im je više prostora da se kreću i, kako se naučnici nadaju, da se razmnožavaju da bi se njihova populacija održavala stabilnom.

Nosorozi su uglavnom usamljeničke životinje i najsrećniji su kada žive na velikim teritorijama.

Neki od 21 nosoroga koji treba da budu preseljeni, prebacuju se iz Nacionalnog parka Najrobi i preći će 300 kilometara u kamionu, do Loisabe. Drugi će biti doveženi iz parkova bliže Loisabi.

Pre šest godina, Kenija je pokušala da preseli 11 nosoroga iz Najrobija u drugo utočište na jugu zemlje, međutim, svi su umrli ubrzo po dolasku u novi rezervat.

Deset ih je umrlo od stresa, dehidracije i gladovanja pojačanih trovanjem solju, dok su se borili da se prilagode slanijoj vodi u svom novom staništu, dok je jednog nosoroga napao lav.

Preseljenje nosoroga u Loisabu je važno, s obzirom da je region nekada bio dom brojne populacije nosoroga, ali su oni zbrisani u toj oblasti pre 50 godina, rekao je izvršni direktor Loisabe Tom Silvester.


Kenijske vlasti kažu da zemlja ima za cilj da poveća populaciju nosoroga na oko 2.000, što bi, kako kažu, bio idealan broj, s obzirom na prostor koji im je dostupan u nacionalnim i privatnim parkovima.

Kenija je imala relativnog uspeha u oživljavanju populacije nosoroga, koja je sredinom 1980-ih pala ispod 300 zbog krivolova, što je izazvalo strah da bi te životinje mogle biti potpuno istrebljene u toj zemlji.

Prema podacima službi za zaštitu životinja u Keniji danas ima oko 1.000 nosoroga, što je treća najbrojnija populacija, iza Južne Afrike i Namibije.

U svetu je ostalo samo 6.487 divljih nosoroga, prema podacima dobrotvorne organizacije za zaštitu nosoroga – Save The Rhino.


Glas javnosti/ N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR