Glas Javnosti

Norveška zatvara granice za ruske turiste

Svet
Autor: Glas javnosti

Norveška će od sledeće nedelje pooštriti ograničenja ulaska za ruske državljane, saopštila je danas norveška vlada.

"Ruskim državljanima koji dolaze u Norvešku u turističke i druge nebitne svrhe biće odbijen ulazak u Norvešku kada pređu granicu", navodi se u dokumentu objavljenom na sajtu norveške vlade.

Nova pravila stupaju na snagu 29. maja, a važe i za one koji su dobili vizu iz drugih zemalja Šengena.

Izuzeti od ovih ograničenja su oni koji dolaze u posetu bliskim rođacima koji žive u Norveškoj, kao i zbog posla ili učenja.

"Norveške vlasti pomno prate situaciju na granici i na graničnom prelazu Storskog i spremne su da preduzmu mere ukoliko bude potrebno", navodi se u saopštenju.

Evropska unija je u septembru 2022. suspendovala svoj sporazum o viznim olakšicama sa Rusijom, nakon pokretanja ruske invazije na Ukrajinu, čineći dobijanje šengenskih viza dužim, težim i skupljim.

Pored toga, zemljama koje se graniče sa Rusijom dozvoljeno je da ograniče ulazak Rusa na nacionalnom nivou.

Nakon toga, Poljska , Litvanija , Letonija , Estonija i Finska zatvorile su svoje granice za ruske turiste. Norveška nije članica EU , ali učestvuje u Šengenskom sporazumu.


Moskva najavila kontramere

Rusija će preduzeti kontramere nakon što su norveške vlasti donele odluku da ruskim turistima zabrane ulazak u Norvešku, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Protivimo se takvoj oduci i žalimo zbog toga što je Norveška odabrala put ka pogoršanju bilateralnih odnosa - rekao je Peskov novinarima, komentarišući odluku Osla da od srede, 29. maja, zabrani ulazak ruskim turistima.


Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR