Glas Javnosti

Norveška okrivila Rusiju: Krivi su za SAJBER NAPAD NA NAŠ PARLAMENT!

Svet
Autor: Glas javnosti

Norveška ministarka spoljnih poslova Ine Eriksen Sorajde izjavila je da Rusija stoji iza sajber napada na parlament Norveške, koji se dogodio u avgustu.

Optužbe za umešanost Rusije u sajber napad na norveški parlament u avgustu 2020. kao neosnovane odbacio je Konstantin Kosačov, šef Odbora za spoljne poslove saveta Ruske Federacije.

-Na osnovu informacija dostupnih vladi, naša je procena da Rusija stoji iza ove aktivnosti-, rekla je Sorajdeova,.

Norveški parlament je 1. septembra saopštio da je pretrpeo sajber napad tokom prethodne nedelje i da su hakovani računi e-pošte nekoliko poslanika i zaposlenih.

Tada vlasti nisu navele za koga smatraju da stoji iza napada.

-Ovo je ozbiljan događaj koji je pogodio našu najvažniju demokratsku instituciju-., rekla je Sorajdeova.

Portparolka norveškog ministarstva spoljnih poslova odbila je da odgovori koje korake bi Norveška mogla da preduzme na pitanje da li će zahtevati da Rusija opozove svog ambasadora ili bilo koga od diplomata.

Norveška, koja je članica NATO-a, ima granicu sa Rusijom na Arktiku.

Norveške optužbe za umešanost Rusije u sajber napad na norveški parlament u avgustu 2020. kao neosnovane odbacio je Konstantin Kosačov, šef Odbora za spoljne poslove saveta Ruske Federacije

-Kao i obično, optužbe se izriču bez ikakvog napora da se iznesu bilo kakvi dokazi ili predlozi da se o incidentu razgovara na ekspertskom nivou-, rekao je Kosačov.

U međuvremenu, on je podsetio na još jedan incident, kada je “službenik Saveta Federacije u pritvoru bez osnova mesec dana zbog lažne optužbe norveških poslanika”.

-Kada su se optužbe pokazale kao neistinite, ni norveški parlament, ni Ministarstvo spoljnih poslova nisu se potrudili da se izvine-, rekao je Kosačev.

(Glas javnosti/Nova.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR