Glas Javnosti

Njujork srušio pedesetogodišnji rekord najduže zime bez snega

Svet
Autor: Glas javnosti

Pomisao na Njujork zimi priziva slike Tajms skvera i Central parka prekrivenih snegom. Ali, ne i ove godine. Nedelja bez snega značila je da je grad oborio pedesetogodišnji rekord po izostanku prvog snega u sezoni.

akođe je blizu beleženja najvećeg broja uzastopnih dana bez ikakvih merljivih snežnih pahuljica.

Niz dana bez snega zbunio je Njujorčane, neki dovode u pitanje svoj odnos istovremene ljubavi i mržnje prema beloj atmosferskoj pojavi.

Meteorolozi definišu snežne padaline u Njujorku kao sneg koji u Central parku iznosi najmanje 0,1 inča (0,254 cm). Neke su pahuljice pale prošle srede, ali nedovoljno za merenje.

Stanovnici su najduže pre morali da čekaju na mjerljiv sneg 29. januara, što je rekord postavljen 1973. godine, prema Nacionalnoj meteorološkoj službi (NWS).


Nedelja bez snega znači da je ovo godišnje doba najduže čekanje na sneg od početka vođenja evidencije 1869.

Njujork se takođe približava najdužem nizu uzastopnih dana bez snega. Trenutni rekord je 332, koji je završio 15. decembra 2020.

Nedelja je bila 326. dan onoga što je meteorološka organizacija Accuweather nazvala „snežnom sušom“.

„Vrlo je neobično“, rekao je za AFP meteorolog NWS-a Nelson Vaz, dodajući da je globalni vremenski obrazac La Nine odgovoran za zadržavanje hladnog fronta dalje prema severu i zapadu.

Do 40 inča (jedan metar) snega palo je u Bufalu u saveznoj državi Njujork, u blizini kanadske granice, u decembru, usmrtivši najmanje 39 ljudi.

Ali nekoliko stotina milja jugoistočno, u Njujork i okolnim atlantskim obalnim područjima, padavine su značile puno kiše usred blagih temperatura.

Prema Weather.com, samo je 1932. prvih 25 dana januara u Njujorku bilo toplije nego 2023. godine.

Naučnici kažu da klimatske promene uzrokuju toplije i kraće zime. U Njujorku nikada nije prošla cela hladna sezona bez merljivog snega.

A s obzirom na to da je febuar obično najsnežniji mesec, beli pokrivač mogao bi uskoro da prekrije Veliku Jabuku. Piše Čikago glasnik

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR