Glas Javnosti

Nisu svi u svetu uveli policijski čas, a oni koji jesu rade to ovako...

Svet
Autor: Glas Javnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nedavno najavio mogućnost policijskog časa u trajanju od 24 sata, što je izazvalo zabrinutost kod građana kako će ići u nabavku i obavljati posao, ako im radno mesto ne dozvoljava da rade od kuće.

Do sada je u Srbiji na snazi policijski čas od 17h-05h radnim danom i 15h-05h vikendom. U utorak popodne u Srbiji je bilo 23 umrlih od posledica koronavirusa i 900 registrovanih zaraženih.

Srbija nipošto nije jedina koja je uvela meru policijskog časa. Poslednji su to uradili naši susedi Crnogorci, koji imaju policijski čas od 19 do 05h ujutru, a vikendom od subote u 13h do ponedeljka ujutru, iako Vlada CG tvrdi da to “nije policijski čas”. U RS je uveden policijski čas od 20h do 05h, u Severnoj Makedoniji od 21h do 05h.

Do utorka je u svetu koronavirusom bilo zaraženo više od 800.000 ljudi, a umrlo je više od 38.000.

Najrestriktivnije mere zatvaranja gradova i ograničavanja kretanja uvele su Kina, Italija, Francuska, Indija, Novi Zeland i Poljska, piše Biznis Insajder.

Kada se opisuju mere koje su države primenile, obično se priča o zatvaranju gradova, pokrajina ili celih država (lockdown, engl.) ili policijskom času (curfew, engl.) Te dve stvari se često mešaju, ali po definiciji su različite, i nije u pitanju samo jezička finesa.

Policijski čas od 24 sata nije uobičajena mera čak ni u vanrednom stanju, sprovodi se obično tokom ratova i podrazumeva apsolutnu zabranu kretanja svima, sem onima sa specijanim dozvolama, uz pretnju kaznama ili hapšenjem.

Zatvaranje određene oblasti je, sa druge strane, mera ili set mera kojima se ograničava, ali ne i u potpunosti ukida kretanje građana, obično se ograničava kretanje iz jedne oblasti u drugu, naprimer izlazak iz grada ili mesta u kome građanin boravi.

Većina evropskih zemalja je primenila “lockdown”, što znači da je zabranjeno bilo kakvo okupljanje, ali je građanima ipak dozvoljeno ograničeno kretanje, uz zatvaranje gradskog, regionalnog i međunarodnog saobraćaja i zatvaranje svih biznisa koji se ne bave delatnostima neophodnim za stanovništvo.

Striktan policijski čas od 24 sata, kako je najavio predsednik Vučić, znači da je svima, osim onim s posebnim radnim dozvolama, zabranjeno čak i da odu do prodavnice, uz pretnju hapšenjem ako se bilo ko zatekne na ulici bez specijalne radne dozvole.

Ne zaboravimo da je u Srbiji za sve starije od 65 godina policijski čas od 24 sata već de fakto na snazi. Oni smeju samo jednom nedeljno, tokom nekoliko sati u cik zore, da izađu i snabdeju se hranom u za njih specijalno otvorenim prodavnicama.

U Evropi su primenjene ipak nešto drugačije mere – postoji naredba o obaveznoj samoizolaciji, ali kretanje nije u potpunosti zabranjeno 24 sata – ili je kretanje građana vremenski i prostorno ograničeno, ili se izlazi uz odobrenje za najneophodnije stvari.

Kina: Nije policijski čas, nego karantin
U Vuhanu i još 20 gradova i provincija gde se zaraza širila još od decembra, uveden je karantin. To znači da građanima nije bilo eksplicitno zabranjeno da izađu iz kuće, ali su oni listom sami odlučivali da budu u samoizolaciji, piše Biznis insajder. Ulice su bile sablasno prazne i dolazilo je do manjka nekih životnih namirnica. Prekinute su sve saobraćajne veze sa drugim gradovima, a svi građani su dnevno morali da mere i prijavljuju vlastima temperaturu. Vlasti Kine su u grad konstantno dopremale hranu i medicinske potrepštine u grad hiljadama kamiona. Mera zatvaranje grada će, ako se nastavi dobar trend u kome nije bilo novih slučajeva, biti ukinute 8. aprila.

Italija: Zatvaranje gradova i pokrajina
U Italiji je na snazi karantin, ali građani ipak smeju do prodavnice ili lekara. Za putovanje van mesta boravka potrebna je specijalna dozvola policije. Zatvoreni su svi objekti osim prodavnica i apoteka.

Francuska: Mogu da izađu, ali uz odobrenje
Građanima Francuske je potrebno pismeno odobrenje da izađu iz kuće, koje skidaju preko interneta. Čak i ako idu samo u nabavku hrane, ne mogu da izađu bez ovog dokumenta. Za poslovni put, moraju da imaju potpisan dokument poslodavca. Restrikcije se odnose i na međunarodno putovanje.

Kipar: Na snazi je policijski čas od 21 čas do 6 časova ujutru.

Nemačka: Nema zabrane izlaska
Nemcima je naređeno da izbegavaju grupe veće od dvoje ljudi i da napuštaju kuću samo u slučaju nužde. Restorani mogu samo da se bave dostavom hrane.

Indija: Zatvaranje zemlje 21 dan
Premijer Indije Narendra Modi je naredio 21-dnevno zatvaranje zemlje. Zatvoreni su svi objekti koji se ne bave poslovima od životne važnosti za ljude. Cela Indija postala je karantin.

Policajci su u nekim indijskim državama čak tukli ljude koji su bili napolju, što je šokiralo ceo svet, nakon što su se pojavili snimci.

Irska: Svi moraju da budu u kući do 12. aprila osim u slučaaju kupovine hrane ili vežbanja, ali moraju da budu u krugu od dva kilometra oko kuće.

Portugal: Stanovnicima je naloženo da budu u kući, osim kad je neophodno – izuzetak su nabavka, kratka šetnja ili medicinski pregled.

Španija: Uvedene su restrikcije kretanja, i niko ne sme da bude na ulici, ukoliko nije u nabavci, ili traži lekarsku pomoć.                                                                                                                                                      Policija je već optuživana za nasilničko i agresivno ponašanje za one koje sretne na ulici, a razmišlja se o uvođenju vojske i policije koji će da kontrolišu izlazak građana napolje.

Velika Britanija: Boris Džonson, premijer Britanije koji i sam ima koronu, naredio je da svi ostanu u kući, ali mogu da izađu po namirnice, da dobiju medicinsku pomoć ili u jednu kratku šetnju dnevno.

Rusija: Vladimir Putin uveo je plaćeno odsustvo za sve građane Rusije, a stanovnicima Moskve je naložio da ostanu u kući, osim da zadovolje osnovne potrebe – šetnja ljubimca, odlazak u prodavnicu i slično.

Saudijska Arabija: Zemlja je zatvorena, niko ne može da uđe niti izađe. Zatvorene su Meka, Medina i sveti grad Džeda. Na snazi je i policijski čas tokom večeri.

Kirgistan: Jedna od zemalja čije su vlasti eksplicitrno pretile policijskim časom. Prvi potpredsednik Vlade te zemlje Kubatbek Boronov najavio je 24-časovni policijski čas, ukoliko se poveća broj zaraženih.

Kenija: Policijski čas od 19h do 05h.

Crna Gora: Policijski čas od 19h do 05 h radnim danom, vikendom od subote u 13h do ponedeljka u 05h.

Izvor: srbijadanas.net

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR