Glas Javnosti

НИШТА ОД ИСТОРИЈСКОГ СУСРЕТА: Доналд Трамп отказао састанак са Ким Џонг Уном због непоштовања и прекршених обећања

Svet
Autor: Глас јавности / Б92.нет / од 25.05.2018.

Амерички председник Доналд Трамп одлучио је да откаже планирани састанак са севернокорејским лидером Кимом Џоном Уном.

Он је то одлучио пошто је Пјонгјанг прекршио неколико обећања и прекинуо директну комуникацију са САД, саопштио је неименовани истакнути званичник Беле куће.

Званичник је подсетио да је Северна Кореја, пре него што је Трамп отказао састанак, поново запретила да ће отказати самит свог лидера и америчког председника и да је спремна за сусрет у циљу нуклеарног обрачуна, колико и за састанак за преговарачким столом.

"Тај мањак промишљености у комбинацији са прекршеним обећањима последњих недеља, као и севернокорејско обустављање директне комуникације са САД, указује на дубок недостатак добре воље", рекао је неименовани званичник Беле куће, преноси Ројтерс.

АП наводи да Северна Кореја није одговорила на поруке САД које су желеле да разговарају о састанку планираном за 12. јун у Сингапуру.

Северна Кореја, према речима званичника, није се држала обећања да ће међународним инспекторима бити дозвољено да надгледају уништавање полигона за нуклеарне пробе.

Трамп је данас отказао самит са севернокорејским лидером Ким Џонг Уном, који је требало да буде одржан 12. јуна у Сингапуру.

У саопштењу Беле куће наведено је да је Трамп отказао самит са Кимом због "огромног беса и отвореног непријатељског става у Кимовом недавном саопштењу", пренела је агенција Ројтерс.

"Радовао сам се унапред што ћу да будем тамо са Вама. На жалост, због огромног беса и отвореног непријатељства приказаног у најновијој изјави, сматрам да је непримерено, у овом тренутку, да се одржи овај дуго планирани састанак", написао је Трамп у писму севернокорејском лидеру.

"Ви говорите о Вашој нуклеарној способности, али наша је тако масивна и моћна да молим Бога да никада не буде употребљена", написао је, између осталог, Трамп.

Председник САД се захвалио Киму на ослобађању талаца, који су сада код куће са својим породицама.

"То је био леп гест, који веома ценим", навео је амерички председник.

"Свет, а посебно Северна Кореја, изгубила је велику шансу за трајни мир и велики напредак и богатство", оценио је Трамп, додајући да је пропуштена прилика и да је то "тужан моменат у историји".

Након одлуке америчког председника да откаже историјски сусрет са лидером Северне Кореје, из Пјонгјанга кажу да су и даље спремни на сусрет.

Севернокорејска агенција КЦНА наводи да је Ким Џонг Ун учинио крајње напоре да до самита са Доналдом Трампом дође, преноси Ројтерс.

Кинеско министарство спољних послова саопштило је данас да Северна Кореја и САД треба да покажу стрпљење и да се "нађу на пола пута".

То је саопштено након што је амерички председник Доналд Трамп одустао од дугоочекиваног историјског сусрета са севернокорејским лидером Ким Џонг Уном 12. јуна у Сингапуру, због, како је навео, Кимове реторике, пренела је агенција Ројтерс.

Руски председник Владимир Путин изјавио је у четвртак да је Северна Кореја испунила своја обећања уочи отказивања самита између председника САД Доналда Трампа и севернокорејског лидера Кима Џонга Уна.

Севернокорејски лидер је "урадио све што је обећао, чак је дигао у ваздух тунеле" полигона за нуклеарна тестирања, рекао је Путин, истакавши да смо после тога "чули да су САД отказале самит", преноси АП.

Москва жали због отказивања састанка председника САД Доналда Трампа и севернокорејског лидера Кима Џонга Уна, додао је Путин.

Русија очекује да ће до тог сусрета ипак доћи, навео је Путин, додајући да ће Москва радити на томе да се позиције две земље приближе.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR