Glas Javnosti

NIŠTA BEZ KAFE: Si Đinping pozvao ‘Starbaks’ da pomogne u odnosima Kine i SAD

Svet
Autor: Glas javnosti

Si Đinping predsednik Kine poslao je pismo počasnom predsedniku "Starbaksa" Hauardu Šulcu, u kojem je ohrabrio tu američku kompaniju da odigra pozitivnu ulogu u ekonomskim i bilateralnim odnosima dve države.

Kako se navodi Si je istakao da bi “Starbaks” mogao da promoviše kinesko-američke ekonomsku i trgovinsku saradnju i bilateralne veze, prenosi kineska novinska agencija Sinhua.

Pismo je upućeno 6. januara, a tek sada je objavljeno.

Si je Šulcu poslao uzvratno pismo, odgovarajući na njegovu čestitku za “izgradnju prosperitetnog društva pod Sijevim vođstvom”, u kojem je Šulc iskazao poštovanje za kineski narod i kulturu.

U odgovoru, kineski predsednik navodi da je “pod vođstvom Komunističke partije Kine, 1,4 milijarde Kineza napravilo dugoročne i mukotrpne napore da izgrade napredno društvo u svakom pogledu, koje teži socijalističkoj modernizaciji”.

Si navodi da to omogućava kompanijama iz celog sveta, među kojima je i “Starbaks”, najveći svetski lanac kafeterija, i drugim američkim kompanijama, da razvijaju Kinu.

Šulc nije komentarisao Sijev predlog o učešću u popravljanju odnosa dve države, ali je naveo da mu je velika čast što je dobio pismo od predsednika Kine.

Sijevo pismo, u kojem se poziva na poboljšanje odnosa, dolazi neposredno pred inauguraciju Džozefa Bajdena i kraj mandata američkog predsednika Donalda Trampa, za čije vreme su odnosi Kine i SAD veoma pogoršani uz međusobne optužbe, uvođenje sankcija i otežavanje poslovanja pojedinih kompanija, navodi Sinhua.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR