Glas Javnosti

NIKO NAM NEĆE GOVORITI ŠTA DA RADIMO! Talibani nastavljaju sa egzekucijama i sakaćenjima

Svet
Autor: Glas javnosti

Mula Nurudin Turabi, bivši talibanski šef verske policije, rekao je da će u Avganistanu biti nastavljene rigorozne kazne jer je to neophodno za održavanje sigurnosti u zemlji.

Što znači da će Talibani nastaviti sa egzekucijama poput odsecanja delova tela samo što ove kazne možda više neće biti javno izvršavane, što je bila praksa tokom prethodne vladavine talibana devedesetih godina, rekao je Turabi koji je sada zadužen za zatvore. 

Iako su Talibani 15.avgusta, od kada su preuzeli vlast, najavili ublažavanje mera, iz ove zemlje konstanstno pristižu izveštaji o kršenju ljudskih prava. Njihov stav po tom pitanju je prilično jasan - Niko nam neće govoriti kakve zakone treba da imamo.

U avgustu je Amnesti Internešenel saopštio da talibanski borci stoje iza masakra devet pripadnika progonjene manjine Hazara.
Odnos talibana prema ženama je nešto što svet najviše zabrinjava.

Od sredine avgusta, kad su se vratili na vlast, bilo je više izveštaja o tome kako su ženama oduzeta razna prava, kao i da će devojčicama i ženama biti uskraćeno pravo na obrazovanje a potom je zatvoreno i ministarstvo za ženska pitanja.

Šta podrazumeva oštro i doslovno tumačenje islamskog verskog zakona?

„U našem šerijatu je jasno, za one koji imaju seks i nisu u braku, bilo da se radi o ženi ili muškarcu, kazna je bičevanje - 100 udaraca i to javno", rekao je Badrudin.
„Za preljubu u braku, počinilac mora biti kamenovan do smrti. Za one koji kradu - ako se dokaže, onda mu treba odseći ruku."

Sudeći po dosadašnjoj praksi, ublažavanje mera kod Talibana ogleda se jedino u tome da li će  izvršenje svirepih kazni biti javno ili ne.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR