Glas Javnosti

NIKAD LAKŠE DO RUSKOG PASOŠA! Putin ima novi strateški plan

Svet
Autor: Glas Javnosti

Vladimir Putin je u utorak potpisao zakon koji znatno pojednostavljuje postupak dobijanja pasoša za strance. Kako navode, Rusija želi da do 2025. godine dovede 10 miliona migranata.

Naime, strani državljani koji imaju roditelja ruskog porekla, kojima je supružnik ruskog porekla ili imaju dete sa ruskim državljaninom sada mogu brže i jednostavnije da dobiju pasos. Sticanje ruskog državljanstva takođe je namenjeno strancima sa prebivalištem u Rusiji.

Ruski parlament je u aprilu usvojio zakon koji strancima omogućuje da da postanu ruski državljani a da se ne odriču postojećih pasoša.

Zemlja se nada da će ovim pojednostavljenim procesom uspeti da privuče milione novih Rusa. Kako sada stoje stvari, prirodno stanovništvo najveće države na svetu polako opada. U 2018. godini, broj ruskih državljana opao je prvi put u deceniji. Ovaj trend se nastavio i u 2019. godini, kada je broj umrlih premašio broj od 250.000 rođenih.

Za građane Belorusije, Kazahstana, Moldavije i Ukrajine, kao i bivše državljane SSSR-a, procedura je postala još jednostavnija.

Ljudi koji pripadaju ovoj kategoriji ne moraju, kao što je do sada važilo, tri godine da žive u Rusiji pre registracije. 2019. godine usvojen je još direktniji postupak za građane samoproglašenih republika Donjecka i Luhanska sa istoka Ukrajine.

Konstantin Zatulin, član radne grupe sa zadatkom da ažurira ruski zakon o migracijama, u februaru je objasnio da bi promena zakona značila -dobijanje strane dijaspore na pasoš na jednostavniji način-. Radna grupa se nada da će do 2025. godine privući između pet i 10 miliona novih građana, jer ova zemlja želi proširiti migraciju u korist poboljšanja ruske ekonomije. U ponedeljak, potpredsednica vlade Tatjana Golikova objavila je da Rusija nastoji da promeni svoj sistem migracije -u korist kvalitetne migracije- kako bi privukla -visoko kvalifikovano osoblje u zemlju-.

(Izvor: Kurir)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR