Glas Javnosti

NIJE SE OSEĆAO DOBRO, TVRDE OSTALE PLANINARI: Američki planinar umro na Mont Everestu

Svet
Autor: Glas javnosti

Američki planinar umro je na Mont Everestu, rekao je organizator ekspedicije, a reč je o prvom smrtnom slučaju stranog planinara na najvišoj planini na svetu u ovoj sezoni.Šezdesetdevetogodišnji planinar nalazio se na otprilike 6.400 metara nadmorske visine kada je umro u ponedeljak. „Nije se osećao dobro i umro je u kampu 2. U toku su napori da se vrati njegovo telo“, rekao je vodič Pasang Šerin

Ovaj šerpas je rekao da loše vreme otežava te napore.

Beyul Adventure je lokalni partner američkog organizatora ekspedicija International Mountain Guides (IMG).


„S dubokom tugom IMG izveštava o smrti jednog od članova našeg Everest 2023 tima u kampu 2“, rekao je šef IMG-a Erik Simonson, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu kompanije.

„Možemo potvrditi da ovaj događaj nije bio rezultat nesreće pri penjanju ili uslova na ruti koji bi potencijalno imali uticaja ili predstavljali sigurnosni rizik za bilo koji drugi tim na planini“, dodaje se.

Proletna sezona penjanja na Everest imala je tragični početak prošlog meseca kada su poginula tri nepalska planinara.

Trojac je prelazio najopasniji raspucani deo glečera Khumbu kada se odlomio deo leda i povukao ih u duboku pukotinu.

Nepal je izdao 466 dozvola stranim penjačima, a budući da će većina trebati vodiča, više od 900 ljudi pokušaće se popeti na vrh ove sezone koja traje do početka juna.


To bi moglo rezultirati gustim prometom i uskim grlima na putu do vrha, posebno ako postoji kraći period penjanja zbog nepovoljnog vremena.

U proseku, oko pet penjača godišnje pogine na putu prema najvišem vrhu sveta.

Godine 2019. umrlo je 11 ljudi, a za četiri smrtna slučaja kriva je gužva te godine.

U Nepalu je osam od 10 najviših vrhova sveta pa privlači stotine avanturista svakog proleća kada je toplije vreme, a vetrovi uobičajeno slabi, prenosi N1.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR