Glas Javnosti

NIJE ČAK NI OSIGURANA! Koliko vrede dragulji na kruni britanske kraljice?

Svet
Autor: Glas javnosti

Kraljica Marija, dobila je krunu kao venčani poklon od odbora devojaka „Devojke Velike Britanije i Irske“. Krunu je kasnije poklonila svojoj ćerki, današnjoj britanskoj kraljici Elizabeti kao svadbeni poklon. Tokom godina, kruna je postala zaštitni znak kraljice Elizabete.

Za sve važne događaje, od svog krunisanja, kraljica Elizabeta nosi krunu koja je napravljena od dragulja i dragog kamenja koje potiče iz svih delova sveta.

Vrednost krune nikada nije utvrđena, mada su mnogi stručnjaci to pokušavali. Inače, kruna je najprepoznatljiviji simbol kraljevskih porodica, a kruna svetog Edvarda je neprocenjivo nacionalno blago.

Kruna svetog Edvarda napravljena je 1661. godine, u vreme kralja Džordža Trećeg. Na sebi ima baršunastu ljubičastu kapu i zlatnu traku sa ugrađenim poludragim kamenjem.

Kraljevska kruna ima 1.333 dijamanta, u vreme izrade koštala je oko 10.000 dolara. Današnja vrednost meri se milionima dolara.
Na dan svog venčanja kraljica Elizabeta dobila je oko 100 burmanskih rubalja, koje je dala vrhunskim draguljarima da 1973. godine naprave krunu. U novu krunu oni su ugradili i dragulje koji su se nalazili u staroj kruni, nasleđenoj od predaka.
Krunu su u kraljevskoj porodici nosile princeza Dajana, kao i Kejt Midlton.
Međunarodno društvo za dragulje pokušalo je da proceni vrednost dragulja, kao i broj karata u njima. Komponente zlata su 22-karatne i koštaju oko 72.000 funti.
 
Safiri vrede oko 1,7 miliona funti. Ametist, turmalin i akvamarin takođe imaju visoku cenu, prenosi RTS.
Važno je napomenuti da kruna nije osigurana, kao ni drugi kraljevski nakit. Ukupna vrednost krune otprilike je oko 3,5 milijardi funti.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR