Glas Javnosti

Niger raskinuo vojni sporazum sa Amerikom

Svet
Autor: Glas javnosti

Sporazum je omogućavao Vašingtonu da upravlja vojnom bazom za dronove stacioniranom u Nigeru, čija ukupna vrednost iznosi 100 miliona dolara.

Vlasti u Nijameju odlučile su da se povuku iz sporazuma sa SAD koji je dozvoljavao američkom vojnom osoblju i Pentagonovim civilnim radnicima da rade u toj zapadnoafričkoj državi, objavio je portparol vlade na državnoj televiziji.

"Nacionalni savet za zaštitu otadžbine zvanično je osudio... sporazume o vojnoj saradnji koji povezuju zemlju sa Sjedinjenim Američkim Državama", rekao je portparol pukovnik Amadu Abdramane.

Odluka je doneta svega nekoliko dana nakon što je delegacija američkih visokih zvaničnika, u kojoj je bio i načelnik američke komande za Afriku, general Majkl Lengli, završila trodnevnu posetu toj afričkoj državi.


Američki tim se sastao sa nekoliko najviših zvaničnika Nigera, uključujući premijera Alija Mahamana Lamine Zeinea, sa namerom da pregovara o obnavljanju sporazuma – ali nije uspeo da obezbedi sastanak sa liderom zemlje, generalom Abduramanom Čijanijem.

"Niger žali zbog namere američke delegacije da uskrati suverenom narodu Nigera pravo da bira svoje partnere i vrste partnerstava koja će im zaista pomoći u borbi protiv terorizma", rekao je Abdramane.

Portparol je dodao da je ponašanje američke delegacije bilo u suprotnosti sa diplomatskim protokolima, a domaćine nije ni obavestila o dnevnom redu i datumu dolaska.

Vojna vlada Nigera, koja je stupila na vlast svrgavanjem prozapadnog predsednika Mohameda Bazuma prošlog jula, preduzela je niz koraka kako bi prekinula veze sa bivšim vojnim partnerima Niameja.


Aktuelni lideri su puč opravdali onime što su nazvali neuspehom Bazumove vlade u borbi protiv islamističkih terorista u Sahelu, uprkos prisustvu stranih snaga, uključujući francuske trupe.

Francuska je završila povlačenje svojih trupa iz Nigera u decembru, nakon što je rukovodstvo u Nijameju prekinulo veze sa svojim bivšim kolonijalnim vladarima i naredilo njihovim snagama da napuste zemlju.

Međutim, iz Vašingtona je rečeno da povlačenje iz Nigera nije opcija za SAD, tvrdeći da će uspostaviti "pragmatične" odnose sa novim vojnim vlastima – uprkos tome što su se SAD pridružile Francuskoj i drugim zapadnim saveznicima u obustavljanju pomoći Nijameju.

SAD trenutno imaju oko 648 vojnika u Nigeru, uglavnom stacioniranih u pustinjskoj bazi za dronove vrednoj 100 miliona dolara u Agadezu, nakon što su u septembru "premestile" neke od svojih vojnika iz glavnog grada Nijameja. Od tada, letovi američkih bespilotnih letelica u Nigeru ograničeni su na prikupljanje obaveštajnih podataka, dok su oružane "protivterorističke" misije uglavnom obustavljene, saopštio je Pentagon.


U januaru su se Rusija i Niger dogovorili da razviju "bilateralnu vojnu i vojno-tehničku saradnju" i zajedno rade na stabilizaciji bezbednosti u zapadnoafričkom regionu Sahela, nakon razgovora u Moskvi između šefa odbrane Nigera Salifua Modija i njegovih ruskih kolega.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR