Glas Javnosti

NI MANJE NI VIŠE: Novi premijer Kukovih ostrva dodelio sebi i 17 MINISTARSKIH FUNKCIJA 

Svet
Autor: Glas javnosti

Mark Braun, novi premijer Kukovih ostrva , dodelio je sebi 17 ministarskih funkcija osim premijerske funkcije u Vladi jer kome više da veruje ako ne samom sebi.

Mark Braun je pored premijerske funkcije, sebe imenovao i za ministra spoljnih poslova, imigracije, finansija, energetike i obnovljivih izvora, policije i telekomunikacija.

Takođe, između ostalih portfelja, on je odgovoran za morske resurse, minerale i prirodne resurse na morskom dnu, penzionisanje i spoljna ostrva zemlje. Braun je sebe postavio i za državnog tužioca.

Opoziciona liderka Tina Brauni navela je za Cook Islands News, da takva raspodela portfelja znači da premijer nema poverenja u sopstvene ministre.

- Novi premijer je "uzbuđen zbog potencijala svog kabineta", a onda je sebi dodelio 17 portfelja, što je signal koliko poverenja ima u kolege - istakla je Brauni.

Pretpostavlja se da bi premijer Braun mogao da prenese neke od svojih nadležnosti u narednim mesecima.

Braun je došao na vlast ovog meseca, nakon ostavke Henrija Pune, koji je posle gotovo decenije odstupio sa vlasti, kako bi se takmičio za mesto generalnog sekretara Foruma pacifičkih ostrva, odnosno glavnog diplomate Tihog okeana.

Kukova ostrva su samoupravna autonomna parlamentarna demokratija u slobodnoj asocijaciji sa Novim Zelandom. Novi Zeland je odgovoran za spoljnu politiku i odbranu.

(Glas javnosti/N1)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR