Glas Javnosti

NEZAPAMĆENE CENE JAJA U EU

Svet
Autor: Glas javnosti

U Evropskoj uniji jaja poskupela 31 odsto u odnosu na prošlu godinu, u Češkoj su čak i duplo skuplja

Približava se Vaskrs, što znači da se u zemljama širom Evrope sve više kupuju vaskršnja jaja. Za potrošače će, ipak, kupovina te tradicionalne namirnice ove godine predstavljati veliki udarac na kućni budžet, pošto im je cena drastično skočila.

Inflacija je visoka u skoro svim evropskim državama, a ona nije ograničena samo na prehrambene proizvode. Ipak, posebno je izražena kada je reč o jajima, koja su u Evropskoj uniji poskupila čak 31 odsto tokom poslednjih godinu dana.

Povećanje cene jaja najveće je u Češkoj, gde ona danas koštaju dvostruko više nego lani, slede Mađarska (79,2 odsto) i Slovačka (78,8 odsto), piše nemački "Bild".

Najmanje povećanje zabeleženo je na Kipru (13,5 odsto), dok u najvećoj evropskoj privredi, Nemačkoj, ona iznosi 16,6 odsto.

Kada je reč o svim prehrambenim proizvodima, stopa inflacije u Nemačkoj u februaru ove godine iznosila je 22,3 odsto, što je iznad evropskog proseka od 19,5 odsto.

Kako navodi "Bild", pakovanje od deset jaja srednje veličine danas u Nemačkoj u proseku košta 2,02 evra, što je povećanje od gotovo 30 centi u odnosu na mart prošle godine, kada je isti proizvod koštao 1,75 evra.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR