Glas Javnosti

TEŽAK INCIDENT: Švedska lansirala raketu, slučajno pala unutar Norveške!

Svet
Autor: Glas javnosti

Raketa je dosegla visinu od 250 kilometara gde su izvedeni eksperimenti u nultoj gravitaciji

Istraživačka raketa koju je rano u ponedeljak lansirao "Sweden Space Corp" (SSC) iz svemirskog centra Esrange u severnoj Švedskoj pokvarila se i sletela 15 km unutar susedne Norveške.

Raketa je dosegla visinu od 250 kilometara gde su izvedeni eksperimenti u nultoj gravitaciji, navodi se u saopštenju agencije.

"Pala je u planine na 1.000 metara visine i 10 kilometara od najbližeg naselja", rekao je za Reuters Filip Olson, šef komunikacija u SSC-u.

Švedska svemirska korporacija (SSC), koja poseduje i vodi centar, se izvinila, a zatim su dodali da je istraga u toku. Međutim, Norveška je kritikovala Švedsku jer ih nije zvanično obavestila.

"Ovo je odstupanje koje shvatamo ozbiljno. Još je prerano da se nagađa o uzroku i čekamo više informacija iz trenutne istrage.", rekao je Marko Koberg iz Esrange Space Centera.

SCC je rekao da su norveške i švedske vlasti kontaktirane ubrzo nakon incidenta, piše BBC.

Međutim, norveško ministarstvo spoljinih poslova saopštilo je da nije bilo propisno obavešteno ni o sletanju rakete ni o vraćanju njenog tereta, kao i da ozbiljno shvata svaku neovlašćenu aktivnost unutar svojih granica.

"Kada dođe do takvog kršenja granice, ključno je da odgovorni odmah obaveste nadležne norveške vlasti odgovarajućim kanalima", navodi se u saopštenju.

Raketa, poznata kao Texus-58, deo je evropskog programa koji je naručila Evropska svemirska agencija.

Glas javnosti / Espreso

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR