Glas Javnosti

NEVERVATNO OTKRIĆE O MUMIJAMA : Zahvaljujući 3D tehnologiji naučnici otkrili jezive detalje

Svet
Autor: Glas javnosti

Tim istraživača koristio je 3D tehnologiju snimanja za analizu nekoliko vekovnih mumija. Tokom procesa otkrili su jezive detalje.

U novom radu, objavljenom u petak u časopisu Frontiers in Medicine, autori su saopštili rezultate analize tri pretkolumbovske južnoameričke mumije (odnosno, dva muškarca i jedne žene).

"Mogućnost modernog CT skenera sa mogućnošću 3D rekonstrukcije pružila nam je jedinstven uvid u tela koja inače ne bi bila otkrivena", objašnjava patološki istraživač Andreas Nerlih.

"Prethodne studije bi uništile mumiju, dok rendgenski snimci ili stariji CT skenovi bez funkcija trodimenzionalne rekonstrukcije ne bi mogli da otkriju dijagnostičke ključne karakteristike koje smo ovde pronašli" dodaje.

Naime, ispostavilo se da su dve mumije umrle nasilnom smrću. Rezultati radiokarbonskog datiranja procenjuju da su mumije umrle između 740 i 1120 godina prenosi Thedailybeast.

"Jedan napadač je udario žrtvu u glavu, a drugi mu je zabio nož u leđa", napisali su istraživači za jednu od muških mumija.

Na drugoj mumiji su pronađene "masovne traume na vratnom predelu kičme, što je najverovatnije i uzrok smrti" prenosi Telegraf

Sa druge strane, smatra se da je žena umrla prirodnom smrću.

Koristeći 3D tehnologiju, antropolozi i arheolozi dobijaju mogućnost da provire u prošlost i zaključe na koje načine su ljudi umirali, davajući im uvid i u kulture koje su nekada postojale.

Do sada je 21 odsto muških pretkolumbovskih ostataka pokazalo znake nasilja i traume, što je mnogo u poređenju sa savremenim društvom.

To sugeriše da je nasilje bilo mnogo češća pojava u njihovom društvu i kulturi

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR