Glas Javnosti

NEVEROVATNA ŽIVOTNA PRIČA! Od emigranta iz Crne Gore do guvernera Aljaske

Svet
Autor: Glas javnosti

Neverovatan životni put prošao je sin emigranta iz Risna koji je postao guverner Aljaske, koja je zahvaljujući njemu postala 49. država SAD.

Marko Stijepanović je odlučio sa 18 godina da se otisne u beli svet i posle dugo lutanja stigao je na Aljasku gde se bavio trgovinom i opremanjem drugih rudara,

Rudarenjem i sam počinje da se bavi 1902. godine i među prvima otkriva zlato u Ferbanksu, koji je iste godine osnovan.

Tu se Marko brzo snašao, ubrzo stekao nadimak "Mudri Majk",  postao je jedan od najvećih i najuspešnijih rudara na Aljasci i prilično se obogatio.

Sin Majk pokazao je istu snalažljivost i inteligenciju.  Pravo je položio Univerzitetu Notr Dam, a završio je i studije umetnosti na Univerzitetu Ferbanks u državi Vašington.
Tokom Drugog svetskog rata pridružio se mornarici, a 1944. godine preminuo mu je otac. Posle rata nastavio je sa pravničkom karijerom i postao gradski tužilac, a pokrenuo je i privatnu advokatsku kancelariju.

Istorijski podaci govore da je Predsednik Dvajt Ajzenhauer nominovao  Majka za guvernera 9. maja, a mandat mu je počeo 5. juna 1957. godine. Majk se ozbiljno uključio u politički život i aktivno počeo da lobira da Aljaska dobije status države. To je urodilo plodom i Ajzenhauer je potpisao Zakon o državnosti Aljaske.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR