Glas Javnosti

NEVEROVATNA AKCIJA! U toku je spasavanje naučnika ZAROBLJENOG 1000 METARA ISPOD ZEMLJE! (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Spasioci se trude da spasu bolesnog američkog istraživača pećina zarobljenog 3000 stopa pod zemljom

Više od 150 spasilaca jurilo je u četvrtak da dođu do Amerikanca koji se razbolo i ostao zarobljen na nekih 1.000 metara (3.280 stopa) ispod zemlje u pećini koju je istraživao u južnoj Turskoj.


Mark Diki, 40, bio je u međunarodnoj istraživačkoj misiji u pećini Morca u planinama Taurus , a onda je u jednom trenutku počeo da pati  od gastrointestinalnog krvarenja, navodi se u saopštenju turske federacije speleologa TUMAF.

"Nekoliko međunarodnih timova, uključujući Hrvate i Italijane, pomaže u operacijama. Pećina je duboka oko 1.000 metara, dele uspon na sedam deonica", rekao je za Rojters šef TUMAF-a Bulent Genc.

„Očekuju da (operacije spasavanja) potraju 10 dana, ali može biti kraće ako je momku bolje ili duže ako mu se situacija pogorša“, rekao je Genc i dodao da se Dikijevo stanje poboljšalo i da je sada u stanju da samostalno stoji.

TUMAF je saopštio da je postavljena telefonska linija za dubinu od 1.040 metara i da hrvatski spasioci postavljaju dodatni komunikacioni sistem "KejvLink" kao rezervni.


Rečeno je da će lekari na licu mesta odlučiti da li je moguće da Diki bude izvučen bez nosila. Snimci iz spasilačke operacije pokazuju kako turski i međunarodni timovi postavljaju šatore i kablove ispred vrtače, treće po veličini u Turskoj, koja se nalazi na nadmorskoj visini od 2.140 metara (7.020 stopa).


Glas javnosti 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR