Glas Javnosti

NEVEROVATAN SLUČAJ U KENIJI : Rodile se dve masajske žirafe

Svet
Autor: Glas javnosti

Dve masajske žirafe ugledale su svetlost dana u nacionalnom parku Najrobija i njihov dolazak na svet je retkost, izjavio je kenijski ministar faune Nadžib Balala.

- To je izuzetno retka pojava -  naveo je ministar na Tviteru, gde je okačio fotografiju mame žirafe kako bdi nad svojim malim dugovratim mladuncima.

Žirafe spadaju u „ranjivu“ kategoriju životinja prema svetskom spisku ugroženih vrsta iz 2016. Međunarodne unije za očuvanje prirode. U tom dokumentu se, između ostalog, navodi da su porast ljudske populacije, nezakonit lov i širenje poljoprivrede i rudarstva faktori koji - guraju tu životinjsku vrstu ka izumiranju - prenosi Beta

U svetu je ostalo samo oko 117.000 žirafa koje žive u divljini, prema Fondaciji za očuvanje žirafa. Prema podacima te nevladine organizacije, broj žirafa u Africi je opao za 30 odsto u poslednjih 30 godina.

Kenija je dom za tri podvrste žirafa – masajske, mrežaste i Rotšildove žirafe.

Ženske žirafe posle 15 meseci trudnoće donose na svet mladunče stojeći tako da novorođene žirafe padnu na zemlju sa nešto manje od dva metra visine. Mladunci posle manje od sat vremena sami ustaju na noge. Žirafe u divljni mogu da žive do 25 godina, dok u zatočeništvu njihova dugovečnost može da se proteže i do 35 godina.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR