Glas Javnosti
posta

Neuspešna osveta: Kupio firmu iz koje je otpušten za 4 milijarde dolara pa bankrotirao

Svet
Autor: Glas javnosti

Petnest godina nakon što je Erik Bejker otpušten iz Stabhaba, giganta u prodaji karata u kom je bio jedan od osnivača, kupio ga je za četiri milijarde dolara.

Nažalost, osveta nije uvek slatka – kupio je firmu samo nekoliko nedelja pre nego što je koronavirus zbrisao njeno poslovanje.

Bilo je to veče pred Dan zahvalnosti 2019, a Erik Bejker je već počeo da slavi. -Nije nikada bilo bolje vreme da se čovek bavi velikim javnim događajima-, rekao je, znajući da će od svakog dobro profitirati. Dva dana ranije Bejker je objavio sklapanje najvećeg dila u svom životu. Njegova onlajn pijaca karata za javne događaje, Viagogo, kupila je većeg rivala Stabhab od Ibeja za 4,05 milijardi dolara. Za Bejkera je to bila priča o trijumfu i osveti.

Naime, on je bio suosnivač StubHuba na Stanfordskoj školi biznisa, onda ga je drugi suosnivač "šutnuo", pa je morao da osnuje Viagogo u prekomorskim zemljama. -Za mene lično je zadovoljstvo što mogu da spojim svoje dve bebice-, rekao je Bejker u novembru prošle godine.

Tri meseca kasnije, 13. februara, dil je sklopljen. Bejker, čija je kompanija platila dve milijarde u kešu i dve milijare u dužničkim hartijama, stvorio je globalnog kolosa koji je prodavao milione karata za razne događaje godišnje, donoseći mi ukupno 1,5 milijardi godišnjeg prihoda. Njegov udeo od 23 procenta u novoj firmi skoro da ga je učinio milijarderom.

Onda se pojavila pandemija.

Kako se koronavirus širio, stadioni su se zatvarali, umetnici otkazivali nastupe a pozorišta ukidala predstave – što je zbrisalo najmanje 90 odsto prihoda njegove dve kompanije, procenjuju analitičari Forbsa. Stabhab je poslao na odsustvo dve trećine zaposlenih u SAD krajem marta, Otprilike u to vreme je Mudiz skresao rejting kompanije sa stabilnih izgleda na negativne.

-To je spektakularna nesreća, da date četiri milijarde četiri nedelje pred zatvaranje celokupne industrije-, kaže Erik Fuler, konsultant koji prati tržište karata za javne događaje.

On smatra da bi se Stabhab uskoro mogao prijaviti za stečaj ukoliko ne obezbedi finansijsku pomoć.

A postalo je još i gore.

Britanska vlada otvorila je istragu antimonopolske komisije u vezi sa tom akvizicijom, što je primoralo Stabhab i Viagogo da odvojeno posluju sve do juna. Viagogo je saopštio da sarađuje u onome što naziva rutinskom istragom. To je ne samo odložilo pokušaj spajanja i izvlačenja dobiti iz sinergije poslovanja, već je čak sprečilo Bejkera da pozove u pomoć menadžment Stabhaba tokom krize, iako ga poseduje.

 (Izvor: B92)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR