Glas Javnosti

Neuspelo lansiranje nove japanske rakete

Svet
Autor: Glas javnosti

Japanska svemirska agencija uništila je danas novu raketu H3 nekoliko minuta posle lansiranja zato što nije uspelo aktiviranje paljenja u drugoj fazi.

Tri nedelje posle odustajanja od lansiranja zbog odvojenog problema neuspeh rakete H3 predstavlja udarac za japanski svemirski program i moguće za program za detektovanje raketa.

Raketa H3 je krenula danas iz svemirskog centra Tanegašima u južnom Japanu, išla je planiranom putanjom i druga faza se odvojila kako je planirano, ali paljenje nije uspelo, saopštila je Japanska svemirska agencija Jaksa (Jaxa).


Zvaničnici agencije su se izvinili zbog neuspeha i rekli da su poslali komandu za autouništenje 14 minuta posle poletanja zato što nije bilo nade da raketa završi misiju.

Zvaničnik Jakse rekao je da je drugi deo rakete pao u more kod istočne obale Filipina. On je rekao da raketa koja nije mogla da uđe u ciljanu orbitu dok je nosila mnogo goriva bila nebezbedna i da je morala da bude uništena.

Nema prijavljenih povreda ili štete od uništenja rakete i krhotina koje su pale.

Raketa je nosila satelit za posmatranje Zemlje ALOS-3 koji je imao zadatak da prikuplja podatke za odgovor na katastrofe i za pravljenje mapa, kao i infracrvene senzore koji mogu da posmatraju aktivnost tokom lansiranja raketa.

Ovo je drugi neuspeh u šest meseci pošto lansiranje manje rakete na čvrsto gorivo iz serije Epsilon, koncipirane da lansira naučne satelite, nije uspelo u oktobru.

Predsednik Jakse rekao je na konferenciji za novinare da sada analiziraju šta se dogodilo i da je glavno ponovno zadobijanje poverenja.


"Naš glavni prioritet je da učinimo šta možemo da nađemo uzrok i povratimo poverenje u naše rakete. Treba da vidimo šta da uradimo da uspešno sprovedemo sledeće lansiranje," rekao je predsednik Jakse Hiroši Jamakava.

Raketu H3, prvu novu japansku seriju u više od 22 godine, razvili su zajedno Jaksa i Micubiši teška industrija (Mitsubishi Heavy Industries) uz troškove od 200 milijardi jena (1,47 milijardi dolara), kao naslednicu japanske rakete H-2A koja treba da se povuče posle predstojećeg 50. lansiranja.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR