Glas Javnosti

NEUHVATLJIV, OD NJEGA NEMA ODBRANE! NATO priznao: Kindžal će odlučiti rat u Ukrajini (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Vojni analitičari smatraju da će ruska hipersonična raketa biti onaj tas na vagi koja će ruskoj strani doneti pobedu.

Prema podacima iz Moskve, "Kindžal" je već dva puta upotrebljen u ratu u Ukrajini: nakon što je u subotu (19.3.) uništio jedno skladište raketa ukrajinske vojske, druga raketa je u nedelju pogodila jedno skladište goriva na jugu zemlje, piše Dojče Vele.


Što je zapravo "Kindžal"? Radi se o oko 8 metara dugačkoj raketi vazduh-zemlja promera jednog metra koja postiže brzinu od 10 maha, što znači oko 12.350 km na sat. Pritom ova raketa može nositi do 480 kg konvencionalnog eksploziva ili nuklearne glave. Za usporedbu: raketa tipa Tomahawk se kreće brzinom od oko 900 km na sat.


Severnoatlantski blok, a posebno njegove evropske članice, svesni su efikasnosti hipersoničnog oružja, protiv kojeg nemaju efikasne sisteme za suprotstavljanje. 

Manevarske sposobnosti ruske hipersonične rakete “Kindžal” čine je gotovo neuhvatljivom za neprijateljske radare, rekao je nemački stručnjak Ulrih Kun u intervjuu za Dojčlandfunk, a prenosi Raša Tudej.



On napominje da čak iako projektil bude detektovan, u tom trenutku je verovatno prekasno za preduzimanje odbrambenih akcija, što znači da je u ovom trenutku gotovo nemoguće odbraniti se od tih projektila.

U članicama NATO-a "Bodež" zaista izaziva zabrinutost. "Hipersonične rakete zbog svoje brzine i mogućnosti upravljanja mogu proći kroz sve raketne sisteme i drastično smanjuju mogućnost reakcije", stoji u jednom izveštaju. 

Bez obzira da li Rusi koriste Kindžal ili ne, NATO smatra  kako je ruska prevlast u vazduhu i bez "Bodeža" više nego uverljiva.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR