Glas Javnosti

NETRPELJIVOST NEMACA PREMA BALKANCIMA: Novi predlog o ZABRANI RADA Balkancima trese BUNDESTAG, gastarbajteri u PANICI!

Svet
Autor: Glas javnosti

Predlog nemačke ekstremne desničarske stranke AFD glasilo je da treba ukinuti pravilo za dovođenje nekvalifikovane radne snage sa zapadnog Balkana u Nemačku.

Naime, AFD želi da se ovo pravilo ukine da bi taj posao mogli dobiti nemački radnici. Između ostalog, oni smatraju da ktreba da se prekine praksa da loše plaćeni balkanski radnici smanjuju plate u niskoplaćenim sektorima u nemačkoj privredi. Ovaj predlog je izazvao otpor ostalih poslaničkih frakcija u Bundestagu koje su jednoglasno najavile da će predlog odbaciti.

Volfgang Štrengman Kun, poslanik Zelenih, smatra da je predlog AFD-a mešavina nepoznavanja ekonomije i netrpeljivosti prema strancima, u ovom slučaju Balkancima.

"Tipično za vas, u vaš predlog ste ugradili mržnju prema strancima, koju ste potkrepili kvaziargumentima koji nemaju veze sa stvarnošću", rekao je on.

Foto: Pixabay

Poslanih Zelenih je iskoristio ovu priliku da javnost podseti na istraživanja nezavisnih instituta koji su ocenili da ovo pravilo ne ugrožava domaću snagu. Šta više, pomaže nemačkoj ekonomiji i ne dovodi do smanjenja plata, niti opterećuje socijalni sistem Nemačke, kako tvrdi Volfgang Štrengman Kun.

"Da ste to pročitali, škodilo bi vam jer tamo ima previše činjenica", rekao je on.

Johanes Fogel u ime nemačkih Liberala ističe da je AFD-ova lažna zabrinutost više reda, čime su pokušali da otmu koji glas od glasača s političkog centra, ovim predlogom raskrinkano.

"Maske su danas pale jer crno na belo se ovde pokazuje da je AFD protiv bilo kakvog useljavanja, čak i kada je ono nesporno u korist nemačke privrede. Njima nije do pravila o useljavanju nego da iskale svoja osećanja prema državljanima BiH ili drugim ljudima s tog područja i to treba jasno reći", naveo je Fogel.

Foto: PixabayUsledio je i komentar Maksa Štraubigera u ime bavarskog CSU-a, koji napominje da ovo pravilo nije ni usvojeno jer su to tražili balkanski radnici, već zato što je to bila želja nemačkih poslodavaca, dodajući da svakako prednost imaju domaći i evropski radnici. Zbog svega navedenog, on je predlog AFD-a ocenio kao besmislen.

"Bilo bi sjajno da ste pravilo prvo pročitali. Posao dobijaju radnici sa zapadnog Balkana koji su plaćeni u skladu s platom predviđenom za tu konkretnu branšu. To znači da 45-godišnji radnik s Balkana zaposlen u skladu s strukom mora biti plaćen 3.905 evra bruto, a ne kako vi brbljate da Balkanci pritiskaju plate nemačkih radnika na dole", rekao je on.

U narednoj parlamentarnoj fazi očekuje se da oaj predlog ide u raspravu po odborima, a zatim će biti stavljen na konačno glasanje.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR