Glas Javnosti

NESVAKIDAŠNJE SCENE U GRČKOJ: Nebo potpuno narandžesto (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Oblaci prašine koje je vetar doneo iz Sahare prekrili su Atinu i južne delove Grčke, a očekuje se da će se razvedriti u toku dana kako se vetrovi smenjuju i pomeraju prašinu, uz pad temperature, prenose danas grčki mediji.

Velika koncentracija čestica prašine uticala je na većinu ljudi sa respiratornim problemima zbog pogoršanog kvaliteta vazduha, istaklo je Helensko društvo za plućne bolesti.
Učestalost i intenzitet fenomena saharske prašine u Grčkoj variraju iz godine u godinu, od sedam do 20 epizoda (prosečno 13 epizoda godišnje), u zavisnosti od atmosferskih uslova i količine prašine koja dolazi iz Sahare.Grčka je prethodno bila zahvaćena oblacima prašine iz Sahare krajem marta i početkom aprila dok je slična pojava bila u delovima Švajcarske i juga Francuske.Nebo nad Grčkom juče je poprimilo intenzivnu žuto-narandžastu boju nakon što su jaki južni vetrovi doneli saharski pesak koji je prekrio nekoliko regija, uključujući i prestonicu Atinu.Vlasti kažu kako je ovo jedan od najgorih slučajeva vezanih uz pustinjski pesak koji je pogodio naciju od marta 2018, kada je gustom prašinom bio prekriven Krit. Vidljivost širom Grčke trenutno je ograničena, izdata su upozorenja zbog zagađenog vazduha, a na društvenim mrežama pojavile su se brojni snimci koji govore da je situacija prilično zabrinjavajuća. Ipak, grčka meteorološka služba rekla je da bi se nebo trebalo da se razvedri već danas.
Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR