Glas Javnosti

НЕСРЕЋА НИКАД НЕ ИДЕ САМА: Прво зараза, за њом светска криза

Svet
Autor: амерички.избори

Након неуспеха у преговорима између Русије и Саудијске Арабије по питању цена нафте берзе су у понедељак врло бурно реаговале и пообарале разне негативне рекорде који су постављани у неким врло деликатним моментима током ранијих година, попут економских криза или ратова на Блиском истоку

 

 Овакав развој ситуације је настао након што су током претходних дана Саудијска Арабија и Русија преговарали о томе да се смањи производња сирове нафте као одговор на глобалну епидемију вируса корона. Након пропасти ових преговора, Саудијска Арабија се одлучила да повећа своју производњу сирове нафте, која се у великој мери опоравила након прошлогодишњих напада дроновима за који је оптужен Иран. Саудијци су одлучили да повећају производњу на 10 милиона барела дневно и да истовремено снизе цене како би казнили Русију која је за циљ имала да погоди северноамеричке произвођаче уљаних шкриљаца. Ово надмудривање између Владимира Путина и Мохамеда Бин Салмана довело је до највећег пада цена сирове нафте још од Заливског рата 1991. и имало је катастрофалне последице на берзе у понедељак.

Све је почело у понедељак ујутру, када је забележен пад на азијским берзама, наставило се великим падом акција и на европским берзама, а кулминирало је значајним падом акција на Нјујоршкој берзи, где је након пада С&П 500 индекса за 7,62%, и то одмах након отварања берзе, трговање заустављено на 15 минута, што се последњи пут десило још 1997. Оваква могућност уведена је након слома берзе 1987. и искоришћена је само 1997, а може се опет искористити уколико С&П 500 индекс падне за више од 13%. Други важан индекс Нјујоршке берзе, Дау Джоунс (Доw Јонес Индустриал Авераге) забележио је пад од чак 2 014 поена (7,8%), највећи пад у историји у току једног дана и први пут да је овај индекс пао за више од 2 000 поена. Све ово дешава се мање од месец дана након што су постављани (позитивни) рекорди на берзама. Да би се илустровало колики су то губици треба напоменути да је пре око 3 недеље Дау Джоунс био на историјских 30 000 поена, а да је сада пао испод 24 000. Композитни индекс друге значајне њујоршке берзе Насдак (НАСДАQ) је забележио пад од 6,9%. Такође, сирова нафта типа „Брент“, међународни стандард, забележила је пад од око 20%, док су пад акција забележиле и велике нафтне компаније попут БП-ја, Ројал Дач Шела (Роyал Дутцх Схелл) и Ексон Мобила (ЕxxонМобил).

Реакције стручњака на ова догађања су различите. Мохамед Ел-Ериан, главни економски саветник Алијанца (Аллианз) сматра да ово није почетак финансијске кризе с обзиром на то да, за разлику од економске кризе, глобални банкарски систем није у опасности, већ да економија пролази кроз један период невоља који узрокују ширење вируса корона, немогућност централних банака да се изборе са нестабилношћу и поменути сукоб око цена нафте Саудијске Арабије и Русије. С друге стране, Нуријел Рубини (Ноуриел Роубини), професор Нјујорк Универзитета (Неw Yорк Университy, НYУ) и човек познат по предвиђању криза (између осталих и оне из 2008.), каже да ће бити кризе услед епидемије вируса корона, наводећи неке параметре који то јасно показују.

Сва ова дешавања, уколико се наставе, могу значајно да нашкоде кампањи председника Доналда Трампа. Наиме, током целог његовог мандата, економија је функционисала релативно добро, постављани су нови рекорди на берзама,бележен је економски раст, а стопа незапосленост је на најнижем нивоу у последњих 50 година чиме се Трамп редовно хвалио и истицао као свој главни адут у кампањи. Тренд стварања нових радних места настављен је и у фебруару, са 273 000 нових радних места, међутим та бројка је забележена пре него што је отпочео пад на берзама у последњих неколико недеља. Након оваквог развоја догађаја очекују се даљи потреси у економији, као и даље ширење вируса корона, што све на велики тест ставља способност Трампа и његове администрације да се изборе са једном оваквом кризом. У реаговању на дешавања на берзи, Трамп је у свом твиту покушао да смири ствари упоређујући број људи који сваке године умире од сезонског грипа са вирусом корона и додајући да „ништа није затворено“ и да „живот и економија иду даље“. Такође, на брифингу у Белој кући везаном за овај вирус, рекао је да ће у уторак одржати конференцију за штампу о томе какве ће даље кораке предузети по питању економије и опоравка земље. Оно што је за сада сигурно јесте да, уколико ова криза потраје и уколико се догоди успоравање економије, уз даље несигурности по питању епидемије корона вируса, биће то велики ударац за Трампа и прилика за демократске кандидате у даљој кампањи за изборе.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR