Glas Javnosti

NEPROCENJIVO BLAGO: U Italiji pronađene bronzane statue stare oko 2.300 godina

Svet
Autor: Glas javnosti

Na području Toksane, u Italiji, pronađene su 24 antičke bronzane statue stare oko 2.300 godina.

Italijanska novinska agencija ANSA javila je kako su, tokom istraživanja u San Kasciano dei Banju, pronađene statue koje su dobro očuvane, a pet ih je viših od jednog metra.

Bronzane statue su dobro očuvane zahvaljujući blatu na dnu termalnog bazena u kojem su se nalazile. Navedeno je kako je osim statua pronađeno nekoliko ploča s natpisima na latinskom jeziku i nekoliko hiljada kovanica, piše N1.


Naučnici su ustanovili da su otkrivene statue iz perioda između drugog veka pre nove ere i prvog veka ove ere, a koje predstavljalju grčka i rimska božanstva.

Arheolog Jakopo Taboli, šef tima sa Univerziteta za strance u Sijeni, kazao je da je u istraživanje bilo uključeno više od 60 naučnika.


Ministar kulture Italije Đenaro Sanvilijano kazao je da je reč o izvanrednom otkriću koje potvrđuje da je Italija zemlja izuzetno vrednih i jedinstvenih bogatstava.

Italijanski mediji pišu da je reč o jednom od najvećih kulturnih otkrića u zemlji od 1972. godine kada su pronađene statue iz Riake stare oko 2.500 godina.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR