Glas Javnosti
posta

NEPROCENJIVI ANTIKVITETI: U Iraku otkriven arheološki park s bareljefima starim 2.700 godina

Svet
Autor: Glas javnosti

Vlasti Autonomnog Kurdistana - pokrajine na severu Iraka, otkrile su prvu fazu novog arheološkog parka sa ostacima bareljefa starih 2.700 godina na zidovima irigacionih kanala iz Asirijske epohe.

Ukrasni paneli na lokaciji Faida otkrivani su tokom više faza poslednjih godina. Na tome rade italijanski arheolozi iz Univerziteta u Udinama i njihove kolege iz regiona Kurdistana.

Ti bareljefi – plići, slabije ispupčeni vajarski radovi na ravnoj površini, potiču iz vladavine asirijskog kralja Sargona Drugog (721-705 pre nove ere) i njegovog sina naslednika Senašeriba, prenosi N1.


Otvaranju prvog dela arheološkog parka u nedelju su prisustvovali guverner Dohuka, provincije u Autonomnom Kurdistanu, i ambasadora Italije u Iraku Mauricija Gregantija.

Za sada će pristup parku Faida biti ograničen na strane turiste, istraživače i stručnjake, rekao je Bekas Brefkani, iz direkcije antikviteta Dohuka.

Na tom mestu je irigacioni kanal iz Asirijske epohe, dugačak deset kilometara. Do sada je otkriveno trinaest monumentalnih bareljefa.

Brefkani očekuje da bi mogli da budu otkriveni i drugi takvi ukrasni paneli.

Njih je naručio ili Sargon Drugi ili Senašerib, rekao je za Frans pres prošle godine Daniele Morandi Bonakosi, itallijanski kodirektor arheološke misije.

Svaki panel predstavlja asirijskog kralja kako se moli ispred sedam najvažnijih bogova u Asirijskom panteonu, predstavljenom u obliku statua.

Kralj Asirije u osmom veku pre nove ere Sargon Drugi osnovao je svoj glavni grad na severu Iraka na sadašnjoj ravnici Ninivi kod Mosula.


Faida je prvi od pet sličnih parkova koje vlasti Kurdistana nastoje da stvore.

Taj projekat će na kraju predstavljati turističku atrakciju i izvor prihoda, rekao je Brefkani za Frans pres.

Irak je kolevka civilizacija Sumer, Akad, Vavilon i Asirija kojima čovečanstvo duguje pisanje i prve gradove.

Irak je zato godinama na meti krađa antkviteta, posebno posle američke invazije 2003. godine i dolaska ekstremista Islamske države deset godina kasnije.

Posle decenija sukoba, Irak se polako otvara svetskom turizmu i prihvta zapadne putnike iako je turistička infrastruktura takoreći nepostojeća.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR