Glas Javnosti

NEPROCENJIVA ISKOPAVANJA: Na severu Mesopotamije pronađena realistična, ujedno i najveća, ljudska statua

Svet
Autor: Glas javnosti

U Gobeklitepeu i Karahantepeu, jednom od najstarijih neolitskih nalazišta na svetu koji se nalazi na severu Mesopotamije, otkrivena su nova veličanstvena iskopavanja, a reč je o neverovatno realističkoj i ujedno najvećoj ljudskoj skulpturi i prvoj oslikanoj statui životinje.

Statue su pronađene tokom najnovijih iskopavanja na devet arheoloških lokaliteta u okviru projekta „Kamene humke“ (Tas Tepeler), koji baca novo svetlo na period ljudske praistorije.

Tokom nedavnih iskopavanja u Karahantepeu, otkrivena je najveća poznata praistorijska ljudska statua. U pitanju je muška figura u sedećem položaju, visoka 2,45 metara, neverovatno realističnog izraza lica, naglašenih rebara, kičme i ramenih kostiju.


U istom prostoru nalazi se i skulptura lešinara postavljena na prednjoj strani klupe na kojoj su pronađene i kamene ploče.

Tokom iskopavanja koje je sprovelo tursko Ministarstvo kulture i turizma, u strukturi D Gobeklitepea pronađena je krečnjačka statua divlje svinje u prirodnoj veličini. Skulptura, koja na površini ima ostatke crvenog, belog i crnog pigmenta, prvi je naslikan primerak u prirodnoj veličini od svog vremena do danas.

Na klupi je pronađena i skulptura ukrašena simbolom u obliku slova H, polumesecom, dve zmije i tri ljudska lica.

Nalazište koje je promenilo tok istorije

Smešten oko 18 kilometara severoistočno od centra grada Sanliurfa, u blizini sela Orencik, Gobeklitepe je jedno od najznačajnijih nasleđa ljudske istorije. Kao 18. tursko mesto svetske baštine UNESCO-a, ovo arheološko nalazište je značajno promenilo savremeno shvatanje drevnih društava lovaca-sakupljača, posebno iz doba neolita.

Prvi radovi na iskopavanju u Gobeklitepeu počeli su 1995. godine i za kratko vreme otkrivena su mnoga iskopavanja, među kojima su stubovi u obliku slova T ukrašeni životinjskim motivima i geometrijskim oblicima, razne ljudske i životinjske skulpture, kameno i koštano oruđe, kao i ostaci životinjskih kostiju.

Rad na ovoj lokaciji otkrio je nove informacije o društvenom životu, arhitekturi i umetnosti, naglašavajući postojanje visokorazvijenog društva u ranim fazama neolita.


U Turskoj, zemlji drevnih civilizacija, arheološka iskopavanja i projekti restauracije se aktivno sprovode u istorijskim oblastima kako bi se obezbedila održivost kulturnog nasleđa. Zemlja trenutno prednjači u svetu po broju arheoloških projekata, a očekuje se da će broj arheoloških iskopavanja i studija u Turskoj dostići 750 do kraja 2023. godine.

Proučavanja savremenih lokaliteta u određenim regionima pružaju holističko razumevanje drevnih događaja. Jedan takav noviji projekat su „Kamene humke“ (Tas Tepeler). Obim projekta u regionu, koji se sprovodi pod rukovodstvom profesora Necmija Karula, šefa Odseka za praistorijsku arheologiju Univerziteta u Istanbulu, pruža uvid u tehnološke, ekološke i socijalne aspekte prvih naseljenih mesta. ljudska društva.

Istraživanja na visoravni Šanliurfa dovela su do otkrića modernih naselja u blizini Gobeklitepea. Ova naselja, koja se zajedno nazivaju Taš Tepeler (Kamene humke), uključuju Karahantepe, Saiburc, Sefertepe, Harbetsuvan Tepesi, Gurcutepe, Cakmaktepe, Medik, Kurttepesi, Taslıtepe, Aianlar, Iogunburc i Ieni Mallebekli. Sve navedene lokacije daju svoj doprinos u rasvetljavanju istorije čovečanstva.


Glas javnosti/ N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR