Glas Javnosti

NEOBIČNI SIMBOLI NA KAMENU SUDBINE: Evo šta kažu naučnici

Svet
Autor: Glas javnosti

Kamen sudbine, koji će biti korišćen na krunisanju britanskog kralja, ponovo je predmet interesovanja stručnjaka.

Kamen sudbine, poznat i kao Krunidbeni kamen i Kamen iz Skuna, star više od 800 godina, biće korišćen tokom predstojećeg krunisanja britanskog kralja Čarlsa. Pred čin krunisanja, naučnici su ga ponovo proučavali i otkrili do sada neviđene i neobične simbole.

Kamen sudbine, kameni blok od crvenog peščara, imao je burnu istoriju. Vekovima se koristio pri krunisanju škotskih kraljeva, a krajem 13. veka oteo ga je engleski kralj Edvard Prvi Plantagenet, poznat i kao Dugonogi, i odneo ga u London.

Burna istorija Kamena sudbine

Tamo je smešten u Vestminsterskoj opatiji ispod krunidbenog prestola, kako bi simbolički prikazao podređenost Škotske engleskoj kruni. Škotski nacionalisti su ga ukrali 1950, a u London je vraćen četiri meseca kasnije. Ipak, 1996. godine vraćen je u Škotsku i sada se nalazi u Edinburškom dvorcu.

Njegovo premeštanje zbog krunisanja kralja Čarlsa iskoristili su naučnici da ga ponovo prouče i uspeli su da zahvaljujući novim tehnologijama, otkriju simbole i neobične anomalije koje do sada nisu pronađene. Naučnici iz organizacije „Historik envajarment Skotland“, koja je zadužena da se stara o kamenu, izveli su lasersko skeniranje tog artefakta i niz drugih naučnih tekstova.

Neobični simboli

Na kamenu su pronašli simbole koji liče na starorimske oznake za brojeve, uključujući i tri oznake nalik na H, iza kojih slede oznake koje liče na latinično slovo V.

„Rimski brojevi do sada nisu primećeni na kamenu. Ne znamo zašto su zapisani niti šta predstavljaju, pa će to biti predmet novih proučavanja“, rekao je Juan Hajslop, šef za istraživanje u toj škotskoj organizaciji.

Te oznake možda uopšte nisu rimski brojevi, već neki drugi simboli, smatra Juan Kembel, profesor arheologije na Univerzitetu Glazgov, koji nije učestvovao u novom istraživanju.

„Ti simboli mi ne liče previše na brojeve, više me podsećaju na grube prikaze krstova“, kaže Kembel, koji misli da su simboli nastali kada je kamen prenet u Englesku.


Koristeći posebnu tehniku rendgenske luminiscencije, koja meri hemijsku kompoziciju materijala, naučnici su otkrili i površine bakarne legure na kamenu. Na osnovu toga, pretpostavljaju da je na kamenu nekada postojao bakarni ili mesingani objekat.

Tragovi bakra i gipsa

Kembel smatra da to možda govori kako je na Kamen sudbine bila postavljena neka relikvija, poput svetačkog zvona, i to na duže vreme. Relikvije su bile popularne u srednjem veku, a često su se sastojale od kostiju svetaca smeštenih u metalne posude, kao što je zvono.

Analizom su otkriveni i ostaci gipsanog maltera na kamenu, što znači da je možda nekada bila pravljena njegova kopija od gipsa. Seli Foster, profesor konzervacije na Univerzitetu Sterling, kaže da ne postoje istorijski podaci niti dokazi da je napravljena kopija Kamena sudbine.

Naučnici kažu da je ovo bila retka prilika za proučavanje, pošto se kamen ne pomera često i istraživačima nije lako da ga u celini sagledaju, piše „Lajv sajens“. Zahvaljujući novom proučavanju, napravljen je i virtualni 3D prikaz kamena, koji je dostupan preko interneta naučnicima, prenosi Sputnik.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR