Glas Javnosti

NEOBIČNE ČINJENICE O KRUNISANJU BRITANSKIH KRALJEVA : Tri monarha nisu imala ceremoniju, a jedna tradicija se dugo poštovala

Svet
Autor: Glas javnosti

Više od 1.000 godina krunisanje monarha služilo je kao važno obeležje za razlikovanje svakog novog ascendenta od njegovog prethodnika. U Britaniji, koja će imati još u ovakvu ceremoniju u subotu, 6. maja, bilo mnogo krunisanja, ali nisu sva ona bila uspešna.

Nije iznenađujuće da su se tokom proteklih krunisanja dogodile neke čudne i neočekivane stvari. Od specijalnih kašika do ukradenog kamenja - u nastavku navodimo deset čudnih činjenica o britanskim krunisanjima.

Kada je Edvard Ispovednik naredio da se 1050. godine izgradi Vestminsterska opatija, verovatno nije planirao da ona postane mesto za sva buduća britanska krunisanja. Iako je verovatno da je Edvardov naslednik, Harold Godvinson (Harold II), imao krunisanje u opatiji, nema podataka koji bi to potvrdili.


Samo dva meseca nakon pobede nad Haroldom u bici kod Hejstingsa, Vilijam I Osvajač je verovatno odlučio da se kruniše u Vestminsterskoj opatiji da bi legitimisao svoju vladavinu u očima britanske javnosti.

Unutrašnji nameštaj i privremena eksterna proširenja neophodna su nadogradnja za Vestminstersku opatiju. Dodaci opatiji uključuju aneks i dodatna sedišta dizajnirana kako bi mogli da se prime svi gosti.

Aneks za krunisanje kraljice Elizabete II predstavljao je sve životinje iz njene heraldike, a posebne tribine su morale biti izgrađene u okviru opatije da bi primilo svih 8.000 njenih gostiju.

Tokom 950 godina od prvog zabeleženog krunisanja samo tri monarha nisu imala krunisanje. Prvi, Edvard V, bio je zaključan u Londonskoj kuli sa svojim mlađim bratom. Prinčevi su nestali pre ceremonije i pretpostavlja se da ih je ubio njihov ujak, Ričard III.

Sledeći monarh koji nije imao krunisanje bila je ledi Džejn Grej, koja je nasledila tron od svog rođaka Edvarda VI. Navedena u njegovom testamentu kao legitimni naslednik, ledi Džejn Grej je prvobitno stigla u Londonsku kulu da se pripremi za krunisanje samo da bi postala zatvorenikca Edvardove starije sestre, Meri, koja je u istoriji zapamćena kao Krvava Meri. Vladala je samo devet dana, a šest meseci nakon što je kao kraljica stigla u Londonsku kulu lejdi Džejn Grej je pogubljena zbog veleizdaje.

Poslednji monarh koji nije krunisan bio je Edvard VIII, koji je abdicirao sa prestola nakon skandalozne ljubavne veze sa Volis Simpson. Njegov brat, Džordž VI, došao je na presto umesto njega i krunisan je istog datuma koji je bio planiran za Edvardovu inauguraciju.

Najsvetiji deo ceremonije krunisanja, kada se monarh pomazuje uljem, toliko je svet da se mora obaviti u privatnosti. Ovaj trenutak se smatra posebnim i omogućava monarhu da razmisli o odgovornostima i dužnostima koje preuzima. Tretira se sa najvećim poštovanjem.

Prilikom priprema za krunisanje kraljice Elizabete II otkriveno je da je sveto ulje kojim je pomazan njen otac uništeno. Bilo je smešteno u dekanatu u blizini Vestminsterske opatije, a izgubljeno je zbog bombardovanja tokom Drugog svetskog rata.

Osim toga, apotekar koji je stvorio posebnu i svetu mešavinu u međuvremenu je prestao da radi, tako da je stvorena nova mešavina na osnovu drevnog recepta.

Glas javnosti/24sedam

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR