Glas Javnosti

NEMCIMA PRETI INFLACIJA: Najviša u poslednjih 30 godina!

Svet
Autor: Glas javnosti

Prema istraživanjima stručnjaka iz Minhena tokom godine nas očekuje nagli rast cena hrane.

Kako su oni saopštili, više od dve trećine proizvođača hrane planira dalja povećanja cena narednih meseci, piše DW.

- To je najviše u poslednjih 30 godina, odnosno od ponovnog ujedinjenja Nemačke, zato će cene hrane verovatno biti ključni pokretač inflacije ove godine - istakao je šef ekonomskog odeljenja Instituta Timo Volmershojzer u intervjuu za list "Velt"

Šok cena

Institut ifo očekuje ove godine porast cena hrane od sedam odsto. Zbog toga su istraživači ekonomskih kretanja svoju prognozu ukupne stope inflacije u Nemačkoj podigli na četiri procenta.

- Poskupljenja u prodavnicama tek počinju - kaže Kristijan Jance iz konsultantske kuće "Ernst i Jang" i dodaje:

- Cene proizvodnje naglo rastu, što na kraju utiče i na potrošačke cene. To će posebno biti uočljivo nakon sledeće žetve. Predstoji nam,"šok cena".

Poslednji proračuni nemačkog Zavoda za statistiku pokazuju u kolikoj meri su proizvođači u poslednje vreme podigli cene poljoprivrednih proizvoda.

Biljni proizvodi su, primera radi, poskupeli za 29 odsto, a oni životinjskog porekla za 17 procenata. Delimično posledica loše žetve Rast cena biljnih proizvoda delimično je posledica skoka cena žitarica u julu 2020, navode iz Zavoda za statistiku. Velika potražnja iz Nemačke i inostranstva, uz istovremeno slabiju žetvu, glavni su razlozi za to. Statističari objašnjavaju enormno povećanje cene uljane repice za 68 odsto činjenicom da se ona koristi i za proizvodnju energije, a u uslovima smanjene ponude u svetu, registruje se i velika potražnja.
Biljni proizvodi su, primera radi, poskupeli za 29 odsto, a oni životinjskog porekla za 17 procenata. Delimično posledica loše žetve Rast cena biljnih proizvoda delimično je posledica skoka cena žitarica u julu 2020, navode iz Zavoda za statistiku. Velika potražnja iz Nemačke i inostranstva, uz istovremeno slabiju žetvu, glavni su razlozi za to. Statističari objašnjavaju enormno povećanje cene uljane repice za 68 odsto činjenicom da se ona koristi i za proizvodnju energije, a u uslovima smanjene ponude u svetu, registruje se i velika potražnja.Samo u decembru prošle godine su u proseku porasle za 22 odsto.

- To je najveći međugodišnji rast cena još od jula 2011. godine - navode statističari.
Biljni proizvodi su, primera radi, poskupeli za 29 odsto, a oni životinjskog porekla za 17 procenata.

Delimično posledica loše žetve

Rast cena biljnih proizvoda delimično je posledica skoka cena žitarica u julu 2020, navode iz Zavoda za statistiku.

Velika potražnja iz Nemačke i inostranstva, uz istovremeno slabiju žetvu, glavni su razlozi za to.

Statističari objašnjavaju enormno povećanje cene uljane repice za 68 odsto činjenicom da se ona koristi i za proizvodnju energije, a u uslovima smanjene ponude u svetu, registruje se i velika potražnja.

BONUS VIDEO: Glumac otkriva "Ženu sam upoznao preko instagrama !"

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR