Glas Javnosti

Nemci raskidaju sa Gaspromom, spremni da plate 13 milijardi odštete

Svet
Autor: Glas javnosti

Uniper, najveći nemački uvoznik gasa, raskida dugoročan ugovor o uvozu ruskog gasa

Najveći nemački uvoznik gasa, kompanija „Uniper“, saopštio je danas da je odlučio da raskine svoje dugoročne ugovore o isporuci ruskog gasa sa firmom „Gasprom Eksport“ nakon pozitivne odluke u arbitražnom postupku.

Generalni direktor Majkl Luis veruje da odluka arbitraže u Stokholmu obezbeđuje "pravnu jasnoću" za njegovu kompaniju.

– Pravom na raskid, koje smo dobili u arbitražnoj presudi, raskidamo ugovore sa Gasprom eksportom. Pravni stav Unipera potvrđen je i po pitanju naknade štete. Svi iznosi će biti poslati nemačkoj saveznoj vladi – naveo je generalni direktor u saopštenju.


Uniper će morati da plati više od 13 milijardi evra odštete ruskoj strani za raskid ugovora koji je trebalo da važi do 2035. godine, prenosi ruski „Komersant“.

Austrijska energetska kompanija „OMV“ je u maju saopštila da zbog odluke evropskih sudova više neće moći da plaća direktno za gas direktno kompaniji „Gasprom Eksport“ i upozorila da bi ruska firma mogla da zbog toga savim prekine snabdevanje.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je 29. maja objavio prognozu u kojoj se pretpostavlja da će evropske zemlje postepeno sasvim napustiti ruska fosilna goriva do 2030. godine.

Zamenu za ruski gas, Evropljani su našli u TNG-u kod Amerikanaca, Katara i UAE.


Glas javnosti /D03S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR