Glas Javnosti

NEMCI POLAKO ODUSTAJU, A RUSI PORUČUJU: "Severni tok 2" je neophodan za energetsku bezbednost Evrope (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Gasovod Severni tok 2 je neophodan za energetsku bezbednost Evrope, izjavio je danas ruski ambasador u Nemačkoj, Sergej Nečajev.

Razočarala nas je najava suspendovanja postupka sertifikacije. Nemačka vlada je uvek govorila da je Severni tok 2 komercijalni, čisto ekonomski projekat koji nije povezan sa političkim zbivanjima - rekao je ruski diplomata novinarima u Berlinu, prenosi Tas s.

Dodao je da se sada "izgleda, taj (nemački) stav menja kao rezultat aktivnog pritiska međunarodnih partnera".

- Verujem da je Severni tok 2 neophodan prvenstveno za energetsku bezbednost Evrope, od čega će korist imati i stanovnici Nemačke i Evrope, kao i privreda kojoj su potrebni energetski resursi - naveo je Nečajev.

On je naglasio da se iskreno nada "da je ovo privremena mera i da će na kraju prevladati zdrav razum i pragmatizam".

Nemački kancelar Olaf Šolc je saopštio u utorak da nemačka vlada zaustavlja proces sertifikacije projekta gasovoda Severni tok 2 nakon što je Rusija priznala samoproglašene republike Donjeck i Lugansk, u istočnoj Ukrajini.

- Situacija je danas radikalno drugačija i stoga, u svetlu najnovijih događaja, moramo da preispitamo stav u vezi sa Severnim tokom 2. Danas sam zatražio od Ministarstva za ekonomska pitanja da povuče izveštaj o analizi energetske bezbednosti iz Federalne agencije za mreže - rekao je Šolc.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR