Glas Javnosti

Nemci nezadovoljni Šolcim

Svet
Autor: Glas javnosti

Najviše kritičara EU je među biračima desničarske Alternative za Nemačku (AfD) i nove levičarske stranke Savez Sara Vagenkneht.

Dve trećine Nemaca nezadovoljno je politikom na nivou EU, a čak 79 odsto njih je nezadovoljno vladom kancelara Olafa Šolca, pokazalo je danas objavljeno istraživanje Dojčlandtrenda kojom nemački javni servis ARD svakog meseca meri raspoloženje javnog mnjenja.

Bliže se junski izbori za Evropski parlament, ali polovina Nemaca kaže da ih oni malo zanimaju ili ih uopšte ne zanimaju.

Najviše kritičara EU je među biračima desničarske Alternative za Nemačku (AfD) i nove levičarske stranke Savez Sara Vagenkneht.


Kao najveći problem 41 odsto Nemaca je navela temu useljavanja, azila i integracije došljaka.

Njih 51 odsto misli da bi rešenje pitanja migracije bili sporazumi sa Egiptom, Libanom i Tunisom, prema kojim bi ove zemlje sprečavale potencijalne tražioce azila da putuju u Evropu, a zauzvrat bi primile finansijsku pomoć EU.

Vladom je nezadovoljno 79 odsto građana, dok vladajuće socijaldemokrate uživaju podršku samo 15 odsto građana (15 i 14 na nivou EU), a treća koaliciona stranka Liberali 5 odsto na domaćem nivou (4 odsto na evropskom), čime se nalaze na granici cenzusa.

Opozicioni Demohrišćani imaju podršku 31 odsto građana (30 odsto na evropskim izborima), prenosi "Dojče vele".

AfD je ostala na 18 odsto (15 odsto za evropske izbore), a u parlamentu bi se još našla i stranka Sare Vagenkneht sa pet odsto (sedam na evropskim izborima), dok se njena bivša partija, Levica, nalazi ispod cenzusa.

U anketi Dojčlandtrenda više od 70 odsto građana kaže da AfD treba da ponovo razmotri svoj bliski odnos prema Rusiji i Kini, kao i da je popularnost ove stranke opala poslednjih meseci usled niza skandala, posebno nakon hapšenja Maksimilijana Kraha, koji je trebalo da bude nosilac liste AfD na evropskim izborima, zbog sumnje na špijunažu u korist Kine.


Ipak, tri četvrtine pristalica AfD-a misli da su mediji i javnost preterali kad je u pitanju kritika Kraha.

Istraživanje je pokazalo da 34 odsto Nemaca smatra da su međunarodni konflikti veliki problem, 21 odsto je zabrinuto za zaštitu životne sredine i klime, a tačno petina kao problem vidi slabljenje ekonomije.

Glas javnosti /R02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR