Glas Javnosti

Nemačkoj ozbiljna kriza, prazne police sa uljem i brašnom, litar i do pet evra

Svet
Autor: Glas javnosti

Police sa suncokretovim uljem i brašnom su i dalje prazne, a cena ulja je sa 1,5 evra za litar skočila do pet.

Od kada je počela invazija na Ukrajinu, koja je jedan od najvećih proizvođača suncokretovog ulja i brašna, u nemačkim trgovinskim lancima povećala se kupovina ovih osnovnih životnih namirnica. Zbog toga su u brojnim supermarketima police i dalje prazne - prenosi rs.n1info.com.

Problemi u lancu snabdevanja doveli su i do naglog rasta cena ovih proizvoda.

Suncokretovo ulje, koje je pre rata koštalo manje od 1,5 evra po litru, na nekim mestima je poskupelo i tri puta, pa je sada oko pet evra.

Pojedini supermarketi ograničili su prodaju suncokretovog ulja i brašna kako bi izbegli stvaranje zaliha među građanima.

Godišnja stopa inflacije u martu u Nemačkoj je iznosila 7,3 odsto, što je najviše od 1981. godine, objavila je ranije Nemačka savezna kancelarija za statistiku (Destatis).

Rat u Ukrajini poremetio je protok pšenice i žitarica, a doveo je i do rasta cena prirodnog gasa, nafte i drugih energenata što je izazvalo poskupljenje mnogih prehrambenih proizvoda.

Prema podacima Opservatorija ekonomske složenosti (OEC) u 2019. godini Rusija i Ukrajina zajedno su izvezle više od četvrtine (25,4 odsto) svetske pšenice.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR