Glas Javnosti

Nemački oficir u zatvoru jer je navodno špijunirao za Ruse

Svet
Autor: Glas javnosti

SUud u gradu Diseldorfu osudio je penzionisanog oficira Bundesvera (nemačkih oružanih snaga) optuženog za špijunažu u korist Ruske Federacije protiv Sjedinjenih Država na godinu i devet meseci uslovno, navodi se u saopštenju suda u petak.

Senat državne bezbednosti Višeg regionalnog suda u Dizeldorfu osudio je danas, 18. novembra 2022. godine, optuženog Ralfa G. na kaznu zatvora u trajanju od godinu i devet meseci uslovno zbog obaveštajnih radnji koje uključuju tajne aktivnosti protiv države članice NATO- a Sjedinjenih Država, navodi se u poruci na sajtu suda.


Konkretno, navodi se da je osuđeni dostavio dokumente o posledicama po ekonomiju Nemačke i Evrope sankcija uvedenih protiv Ruske Federacije 2014. godine, kao i o umešanosti nemačkog biznisa u Ukrajini . On je takođe preneo materijal o bezbednosnoj i odbrambenoj politici Sjedinjenih Američkih Država i njihovih zapadnih saveznika, navodi se u sudskoj publikaciji. Takođe, osuđeni je u avgustu 2018. godine ruskoj strani poslao link na radni dokument Federalne akademije za bezbednosnu politiku o gasovodu Severni tok 2 .

Prethodno je nemačko savezno tužilaštvo podnelo zahtev za uslovnu kaznu za lice optuženo za špijunažu u korist Ruske Federacije. Ovaj 65-godišnji Nemac optužen je da je godinama ruskoj strani davao informacije o nemačkim rezervistima, budući da je i sam bio rezervista Bundesvera. Prema rečima bivšeg vojnog lica i njegovog advokata, iako priznaje samu činjenicu prenošenja informacija, ona ipak nije bila poverljiva i za to nije dobio novac.


Kako navodi DPA, optuženi je takođe prisustvovao Moskovskoj međunarodnoj bezbednosnoj konferenciji. Let, hotelski smeštaj i učešće na konferenciji platio je domaćin.
Prema rečima samog optuženog, želeo je da izgradi „most između Ruske Federacije i SRG“, a nikada nije imao loše namere. Prema njegovim rečima, njegov deda i otac su zaratili sa Rusijom, a on je pre očeve smrti obećao da će učiniti sve da se rat između dve zemlje ne ponovi - prenela je RIA. 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR