Glas Javnosti

Nemački mediji tvrde: Zbog ostavke guvernera UKRAJINI PRETI BANKROT

Svet
Autor: Glas javnosti

Zbog ostavke guvernera Nacionalne banke Ukrajine Jakova Smolija državi ponovo preti bankrotstvo.

Smoli koji je bio na čelu Centralne banke od marta 2018. godine, u sredu je saopštio da podnosi ostavku, objasnivši to „kao sistematski politički pritisak“ na banku.

-Sada Ukrajini opet preti bankrot. Stvar je u tome da Kijev mora hitno da vrati dug stranim kreditorima od nekoliko milijardi. Samo ove godine bi trebalo da se refinansiraju stari krediti u visini od 17 milijardi dolara. Rok već ističe- 

 Zbog neočekivane ostavke Smolija, kako se navodi u članku, zaustavljena je emisija evropskih obveznica koje su bile planirane da se puste na Londonskoj berzi.

Od 2014. godine Ukrajina je uspela da preživi samo zahvaljujući milijardama Međunarodnog monetarnog fonda, navodi se u tekstu Handelsblatt-a.

Po mišljenju analitičara, odlazak Smolija je udar na Zelenskog, a i znak nepoverenja prema njegovim reformama, piše „Handelsblatt“. Ekspert za Ukrajinu londonske kompanije za upravljanje imovinom „Blue Bay“ Timoti Eš nazvao je ostavku guvernera „teškim udarcem za Ukrajinu, kao i velikim rizikom za tržišno-finansijsku stabilizaciju zemlje“.

 Ranije je Ministar finansija Ukrajine Sergej Marčenko izjavio da Ukrajina očekuje da do kraja godine dobije 3,5 milijardi dolara od MMF, od Svetske banke milijardu dolara, a od EU milijardu evra.

( Izvor: Sputnjik) 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR