Glas Javnosti

Nemačka: Sezonski radnici u problemu

Svet
Autor: Glas javnosti

Radnici tvrde da se poslodavci prema njima ophode kao da nisu ljudi i navode da su uslovi katastrofalni, dok poslodavci kažu da je sve to laž

Hiljade sezonskih radnika sa istoka Evrope trenutno radi na nemačkim poljima, često žive i rade u katastrofalnim uslovima, zbog čega su neki iz Nemačke prešli u Holandiju, gde im je očigledno mnogo bolje.

Danijela Rajm savetnica za "mobilne radnike" u nemačkoj pokrajini Donjoj Saksoniji, kaže da je zabrinuta zbog uslova u kojima radnici žive i rade, pa je najavila da će prijaviti svaki slučaj nadležnmim organima.

Ona je pre nekoliko dana htela lično da se uveri u kakvim uslovima žive i rade rumunski sezonski radnici zaposleni na jednom imanju koje se bavi uzgojem špargli, međutim vlasnik poljoprivrednog imanja joj je zabranio pristup   posedu i čak joj je zapretio da će je prijaviti policiji.

Nakon što je napustila imanje, pratio ju je automobilom da bi, kako ona tvrdi, bio sasvim siguran da ona ne može da stupi u kontakt sa rumunskim sezonskim radnicima.

Bavarski poslodavci nisu hteli da se postaraju za adekvatne mere zaštite, pa se nekolicina radnika se pobunila.

Jedan od poslodavaca je upitan da li je istina da su uslovi za radnike loši,  na šta je on odgovorio da to nije istina i naveo da je čak morao da prijavi nekolicinu radnika, koje je nazvao "kriminalcima".

Portparolka bavarske policije potvrdila je da se zaista vodi istraga protiv troje rumunskih državljana zbog sumnje za klevetu i povredu poverljivosti informacija, a u policiji je potvrđeno da predmet istrage nije sumnja u organizovani kriminal.

U međuvremenu su se zabrinuli i političari. Jedna portparolka Ministarstva poljoprivrede u Berlinu potvrdila je da je Ministarstvo, u saradnji sa Institutom Robert Koh, sastavilo "koncept za sezonske radnike u kontekstu zaštite zdravlja", odnosno da je taj dokument osnova za rad poljoprivrednih imanja u aktuelnoj situaciji.

U tom pismu upućenom saveznim pokrajinama ministar Hajl napominje da se već nekoliko diplomatskih predstavništava onih zemalja iz kojih potiču sezonski radnici požalilo nemačkoj saveznoj vladi.

U Bukureštu su ministarka rada Violeta Aleksandru i ministar spoljnih poslova Bogdan Auresku odgovarali na pitanja posebnog odbora u rumunskom Senatu.

Oni su izvestili članove odbora o merama koje su preduzeli u vezi situacije u kojoj se nalaze rumunski sezonski radnici u Nemačkoj i drugim zemljama EU.

 

(Izvor: Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR