Glas Javnosti

Nemačka poslala Rusima OPASNO RADIOAKTIVNI HELIKOPTER

Svet
Autor: Glas javnosti

Carinici u najvećem ruskom lučkom gradu, Vladivostoku, zaplenili su civilni helikopter iz Nemačke, koji je imao 55 puta više od dozvoljenog nivoa radijacije, potvrdila je portparolka gradske carinske službe u izjavi u utorak.

-Civilni helikopter Bo 105 sa 55 puta većim dozvoljenim nivoima radijacije otkrili su carinici na kontrolnom punktu u Vladivostoku. Opasno radioaktivno postrojenje stiglo je iz Nemačke u kontejneru za rusku kompaniju -, rekla je novinarima Azia Berežnaja.

Prema rečima Maksima Šesternina, šefa regionalnog odeljenja za carinsku kontrolu radioaktivnih materijala, inspekcija helikoptera čitala je više od pet mikrosiverti na sat.

- Izvori zračenja su poklopac menjača i poklopac menjača na zadnjem rotoru. Sve informacije su prosleđene Odboru za sanitarni nadzor Rospotrebnadzor-ove podružnice Primorskog teritorijalnog ogranka Rospotrebnadzor-a, - rekao je Shesternin i dodao da će pošiljka biti podložna vraćanju.

Od početka 2020. godine carinici u Vladivostoku identifikovali su 14 zasebnih objekata za Rusiju koji su premašili dozvoljeni nivo radijacije.

Izvor: Kurir.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR