Glas Javnosti

Nemačka: Najveći evropski proizvođač otpušta više od 4.000 radnika

Svet
Autor: Glas javnosti

Prema novinskom izveštaju, proizvođač softvera SAP, sa sedištem u jugozapadnoj Nemačkoj, trebalo bi da ukine 2.600 radnih mesta u Nemačkoj u sklopu najavljenog velikog restrukturiranja.

Portparol grupe nije komentarisao konkretnu brojku koja je proizašla iz izveštaja poslovnih novina Handelsblatt. Do sada se govorilo samo o ukupno 8.000 radnih mesta pogođenih restrukturiranjem. 


"SAP je u januaru pokrenuo program restrukturiranja cele kompanije kako bi se fokusirao na strateška područja rasta kao što je Business AI", rekao je portparol.

"Ovim restrukturiranjem obuhvaćeno je 8.000 radnih mesta. Prema pogođenim zaposlenima odnosimo se s najvećom pažnjom i empatijom tako što im, između ostalog, nudimo interne alternative zaposlenja ili volonterske programe. Većina pogođenih zaposlenih biće obaveštena u narednih nekoliko sedmica", rekao je on.


Handelsblatt se pozvao na internu e-poštu SAP-ovog evropskog radničkog saveta, u kojoj se navodi da „uprava nije adekvatno opravdala poslovnu logiku i nije pružila precizne informacije o neefikasnosti“, pišu novine. Naziv programa „Transformacija narednog stepena“ je eufemizam za smanjenje radne snage.

Prema izveštaju, radna mesta biće ukinuta i u drugim evropskim zemljama. U području odgovornosti Evropskog radničkog saveta trebalo bi biti ukinuto oko 4.100 radnih mesta.

Kako je najavio predstavnik SAP-a, najveći evropski proizvođač softvera planira da završi celokupni proces restrukturiranja u celom svetu do kraja prvog kvartala 2025. godine.


"U isto vreme, nastavićemo da ulažemo u ključna područja rasta i očekujemo da ćemo 2024. godinu završiti sa stabilnim brojem zaposlenih", rekao je on.

Pompa oko veštačke inteligencije u softverskoj industriji podstaknuta je prošle godine izlaskom sistema ChatGPT. Od tada sve softverske firme žele deo velikog kolača kojem se nadaju i ulažu mnogo novca u tehnologiju.

Glas javnosti /U01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR