Glas Javnosti

NEMAČKA MENJA PRAVILA ZA PENZIONERE: Životni vek je povezan sa odlaskom u penziju

Svet
Autor: Glas javnosti

"Povezivanje odlaska u penziju s prosečnim životnim vekom moglo bi dugoročno sda tabilizuje penzioni sistem", stoji u mesečnom izveštaju centralne banke Nemačke objavljenom danas, prenosi Indeks.

U njemu se navodi da su mnoge zemlje u Evropskoj uniji u međuvremenu model za odlazak u penziju prilagodile takvom mehanizmu.

"Povezivanje trenutka odlaska u penziju s prosečnim životnim vekom osetno smanjuje pritisak, kako na visinu penzionog osiguranja tako i na državni budžet", stoji u izveštaju ekonomista banke.

Granica bi do 2031. Trebalo da bude 67 godina

Time bi, navodi se nadalje, nestala i večita rasprava o pronalasku uvek novih modela za određivanje starosne dobi za odlazak u penziju.

Granica za odlazak u redovnu penziju se od 2012. godine postepeno diže te bi do 2031. trebalo da bude pomerena na 67 godina.

 Stranke aktualne vladajuće socijaldemokratsko-zelene-liberalne koalicije dogovorile su se da visinu penzije zamrznu na 48 posto poslednje plate. Koalicija takođe isključuje mogućnost podizanja starosne granice za odlazak u penziju.

Trenutna prosečni životni vek za žene u Nemačkoj iznosi 83,4 a za muškarce 78,6 godina starosti. 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR