Glas Javnosti

NEMA VREĐANJA NA INTERNETU: Japanci usvojili sporni zakon, kazne astronomske

Svet
Autor: Glas javnosti

Zatvorska kazna do jedne godine i druge pooštrene kazne za uvrede na internetu stupile su na snagu u četvrtak kao deo napora Japana da se uhvati u koštac sa onlajn maltretiranjem. Revidirani krivični zakon takođe je povećao kaznu za uvrede do 300.000 jena (2150 evra), što je mnogo oštrija kazna u odnosu na prethodne mere - kazna zatvora na manje od 30 dana ili novčana kazna manja od 10.000 jena (7

Podrška za izmenu zakona dobila je na snazi nakon što se Hana Kimura, 22-godišnja profesionalna rvačica i glumica popularnog Netflix rijalitija "Terrace House", ubila u maju 2020. nakon što je primila niz poruka mržnje putem društvenih mreža.

Dvojica muškaraca iz Osake i Fukuja su kažnjena sa po 9.000 jena zbog izrečenih uvreda na račun Kimure pre njene smrti, ali su mnogi izrazili nezadovoljstvo preblagim kaznama, što je dovelo do pokretanja zakonskih promena.

Zakonodavni savet Ministarstva pravde preporučio je ministru Jošihisi Furukavi prošlog oktobra da se zakon pooštri. Predloženi amandman je podnet na ovogodišnjoj redovnoj sednici skupštine, ali se opoziciona Ustavna demokratska partija Japana usprotivila reviziji, tvrdeći da bi ona mogla da uguši legitimne kritike na račun političara i javnih zvaničnika.

Predlog zakona je ipak usvojen na plenarnoj sednici Gornjeg doma, nakon što je vladajuća Liberalno demokratska partija postigla dogovor sa opozicijom da se usvoji dopunska odredba, koja predviđa da će se u roku od tri godine od njegovog donošenja sprovesti revizija kako bi se utvrdilo da li zakon ograničava slobodu govora.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR