Glas Javnosti

NEMA VIŠE ŠETANJA I GLEDANJA U TELEFON: Istraživanje pokazalo da dve trećine pešaka ne bi prešlo ulicu bezbedno!

Svet
Autor: Glas Javnosti

U gradu Jamato, u Japanu, zabranili su jednu ružnu i opasnu naviku koju svi imamo, a to je hodanje ulicom s očima prikovanim za mobilni telefon.

Putnici koji stignu na glavnu železničku stanicu u Jamato, grad sa 250 hiljada stanovnika, biće dočekani obaveštenjima, pisanim i zvučnim, o novouvedenoj zabrani koja se odnosi na hodanje svim ulicama, trgovima i parkovima.

-Dok hodate gradom, zabranjeno je korišćenje telefona. Molimo vas koristite telefon kada se zaustavite- čuje se iz zvučnika. 

Čini se da neobična zabrana ima široku podršku građana, mladih i starijih. Iako za sada ne postoji kazna, retko ko krši ovu zabranu.

-Često sam viđao ljude koji hodaju istovremeno gledajući u svoj mobilni. Ne obraćaju pažnju na stvari oko sebe. Stariji ne mogu da ih izbegnu", kaže 64-godišnji Kenzo Mori. "To je kao zavisnost. Izgledaju kao da ne mogu da prestanu- dodao je.

I tinejdžerka Arika Ina slaže se da to može biti opasno.

"Ipak, ne mislim da treba uvoditi zabrane. To bi trebalo da bude stvar opšte kulture i pristojnosti."

Istraživanje japanske telekomunikacijske kompanije NTT koje je sprovedeno pre nekoliko godina pokazalo je da pešaci zureći u mobilni gube 95 odsto vidnog polja. Ova kompanija je sprovela simulaciju koja ukazuje šta bi se dogodilo kada bi 1.500 ljudi prelazilo ulicu ispred tokijske staniceŠibuja, najužurbanijeg pešačkog prelaza na svetu, i istovremeno gledalo u svoje telefone. 

Rezultati su pokazali da dve trećine pešaka ne bi prešlo na drugu stranu bez incidenta, međusobnog sudaranja ili pada.

(Izvor: 021.info)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR